10. august 2020
»Polareskimoer på vandring« hedder Harald Moltkes store maleri, som årets særudstilling i Knud Rasmussens Hus handler om. Og det ændres der ikke på, selv om museet nu bruger ordet iniut i stedet for eskimo. Foto: Kenn Thomsen
»Polareskimoer på vandring« hedder Harald Moltkes store maleri, som årets særudstilling i Knud Rasmussens Hus handler om. Og det ændres der ikke på, selv om museet nu bruger ordet iniut i stedet for eskimo. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Museum lægger afstand til ordet eskimo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museum lægger afstand til ordet eskimo
Halsnæs - 31. juli 2020 kl. 04:05
Af Niels Jørgen Larsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

På Nationalmuseet er man igang med at fjerne ordet eskimo fra den arktiske udstilling, og også i Knud Rasmussens Hus i Hundested lægger man afstand til brugen af ordet »eskimo« om den arktiske befolkning selv om det var det ord polarforskeren selv brugte.

- Inuit er den betegnelse som bruges i dag, men vi holder fast i at ordet eskimo har en historie, og derfor bruger vi det når vi henviser direkte til Knud Rasmussens arbejde, navngivne malerier fra hans samtid, siger museumsinspektør Søren la Cour fra Knud Rasmussens Hus.

Derfor bruger han altid selv inuit, men hvis han citerer Knud Rasmussen er det med betegnelsen eskimo. Inuit er ifølge den opdaterede udgave af Den Store Danske fra maj 2020 den »officielle fællesbetegnelse for arktiske folk i Alaska, Canada, Grønland og Sibirien, der tidligere har været kendt som »eskimoer«, hvilket nu anses som værende forældet og nedsættende.«

- For at afgøre diskussionen om brug af ordet eskimo kan man bare spørge de mennesker det handler om, hvad de synes, siger Søren la Cour.

På samme måde mener han at det at kalde en is for eskimo har overlevet sin tid og at det er en betegnelse få vil komme til at savne.

En ny guide og historisk fortælling fra Knud Rasmussens Hus vil derfor indeholde begge begreber. Inuit når der er tale om beskrivelse i nutidig tekst, og eskimo når der er tale om henvisninger til værker eller citater i den historiske kontekst.

De seneste uger har museet i Hundested oplevet et rekordstort besøgstal, som Søren La Cour udover museumsrabat og at mange danskere holder ferie hjemme også tillægger en stigende interesse ovenpå eskimodebatten og de storpolitiske spekulationer om det arktiske område omkring sikkerhedspolitik, råstoffer og klima.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis fredag.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?