18. juni 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Milliardærs planer afsløret: Vil bygge sommerhuse i grøn kile

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Milliardærs planer afsløret: Vil bygge sommerhuse i grøn kile
Halsnæs - 11. maj 2021 kl. 04:15
Af Niels Jørgen Larsen

Den frygt, en række naboer til den grønne kile i Melby gav udtryk for allerede i sommer, om at byggematadoren Svend Petersen ønsker at bygge sommerhuse i stor stil efter at have købt flere gårde i området, viser sig nu at holde stik.

arrow Læs også: Hærværk mod omstridt hegn

Dengang i juli 2020 afviste Halsnæs Kommune at have fået henvendelser om byggeprojekter, og det blev slået fast, at det ikke med de nuværende planbestemmelser kunne komme på tale at opføre sommerhuse på arealerne tilhørende Muldstensgården og Lindegården.

Nu viser aktindsigt, som Frederiksborg Amts Avis har søgt, at Halsnæs Kommune siden har modtaget to henvendelser om at opføre et stort antal sommerhuse i Melby-kilen, hvor Svend Petersen for nylig også har købt en tredje gård, Kroghøjgård.

Det er landinspektør Kristian Baatrup, Helsingør, som på vegne af Svend Petersen og dennes søn Rolf har henvendt sig til kommunen. Første henvendelse er stilet til kommunaldirektør Anders Mørk Hansen den 15. august sidste år, hvor Kristian Baatrup i en kammeratlig tone henviser til, at de har mødtes tidligere i Helsingør Kommune. Den anden henvendelse er sendt til borgmester Steffen Jensen(S) den 29. januar i år.

Halsnæs Kommune har afvist, at det kan komme på tale at arbejde videre med et sommerhusprojekt i området. Det har landinspektøren svært ved at forstå.

183 huse

I den første henvendelse til kommunen skriver landinspektøren:

»Situationen er at Rolf Pedersen har erhvervet et stykke areal i Melby på Muldstensvej. Det anvendes i dag til juletræsproduktion men når denne produktion udløber ville man gerne undersøge muligheden for at anvende området til sommerhusformål.«

Videre fremgår det af brevet, at man i forbindelse med sommerhusbyggeriet vil udlægge grønne kiler med stier og rekreative arealer. Og der er vedhæftet et forslag med placering af ikke mindre end 183 sommerhuse i den grønne kile. En som Kristian Baatrup skriver »nok lige lovlig intensiv ændret anvendelse« som skal ses som et oplæg for dialog.

I den anden henvendelse sendt til borgmester Steffen Jensen skriver landinspektøren bl.a.: »Svend Petersen ønsker at undersøge de langsigtede muligheder og den politiske stemning for at nedlægge landbruget og istedet konvertere området til et ny sommerhusområde, hvor en stor del af arealet udlægges til reel rekreativt område.«

Det fremgår af henvendelsen, at man er indforstået med, at Halsnæs Kommune ikke har hjemmel i den nuværede planlov til, at der kan gennemføres en planlægning i den retning, men man håber, at der vil komme muligheder for det senere med henvisning til den øgede interessse for sommerhuse, som COVID-19 har skabt.

Også denne henvendelse er vedhæftet en tegning, der viser omtrent samme ny sommerhusområde som på henvendelsen fra august 2020.

Klar afvisning

Svaret fra kommunen på den første henvendelse til landinspektøren var, at det var et projekt, som ikke var muligt at gennemføre. På den baggrund skrev Kristian Baatrup til borgmester Steffen Jensen med gentagelse af forespørgslen, samtidig med at han anmodede om et kort møde om sagen.

Hertil svarede Steffen Jensen:
»Jeg kan fra jeres side godt se det spændende i et sådant projekt, men må desværre skuffe dig at jeg ikke ser en fremtid for projektet. Området ligger i landzone og er i Kommuneplanen blandt andet udpeget til værdifuldt landskab, til at have kulturhistorisk bevaringsværdi og til at udgøre en potentiel økologisk forbindelse.«

Til spørgsmålet om kommunens interesse i at arbejde for et projekt med udstykning af området til sommerhuse og etablering af rekreative arealer, lyder svaret fra borgmesteren:

»Som det fremgår af kommuneplanen, har området en lang række landskabs- og naturværdier. Disse værdier er væsentlige - både for naturen og for landskabet, da det er en af de få kiler, der er i de store sommerhusbebyggelser langs nordkysten. Hvis området udlægges og bebygges som I har foreslået - eller bare noget af det gør, så vil disse værdier blive ødelagt.«

Derfor konkluderer Steffen Jensen i svaret, at han ikke kan anbefale resten af byrådet, at der arbejdes for projektet eller dele af det.

Undrer sig

Frederiksborg Amts Avis har talt med landinspektør Kristian Baatrup, som er forundret og skuffet over, at borgmesteren og kommunen ikke vil mødes for en drøftelse af planerne.

- Det er ærgerligt, at den dialog slet ikke kan blive opstartet. Det er fint nok, at man har en holdning til, at det er en grøn kile, men det fakto er det et landbrugsareal lukket med hegn om en juletræsplantage, hvor der ikke er adgang for offentligheden. Men skal det være sådan, bliver der fortsat landbrug, siger Kristian Baatrup.

Selv om det første oplæg tæller hele 183 sommerhuse i kilen understreger han, at man sagtens ville kunne mødes omkring et langt lavere antal, og at det kunne være andre boligformer end sommerhuse.

- Vi er åbne for at lave stisystemer og reelle færdselsbaner for offenttligheden i området. Man kunne sige max. 50 eller 40 enheder med huse, det ville vi gerne snakke om, men det undrer, at man slet ikke vil diskutere det. Vi vil også gerne etablere et borgerfoum, hvor planerne kan drøftes, siger Kristian Baatrup.

Han fremhæver, at Corona-tiden har givet større fokus på de hjemlige værdier og at flere penge vil blive i Danmark med flere muligheder for at holde ferie i sommerhuse og mener at kommunen burde vise større interesse for udviklingen og for at styre den.

Mange sager

Rygterne om sommerhusplanerne for den grønne kile begyndte for alvor at brede sig i sommer, og det er blevet gentaget her i foråret i forbindelse med Svend Petersens tredje gårdopkøb og de sager, der er opstået omkring hans håndtering af arealerne.

I forrige uge fik Svend Petersen et påbud fra Halsnæs Kommune om at retablere et naturbeskyttet overdrev ved Muldstensgården, som har har pløjet og gødet. En anden sag handler om et beskyttet dige, som han har ladet fjerne, mens kommunen også behandler en kystsikringssag, hvor Svend Petersen uden tilladelse har lavet kystsikring med store sten på hans nabos grund på Hyllingebjergvej.

Da Svend Petersen erhvervede Muldstensgården og startede nedrivning af dele af den, førte det til en række sager, hvor kommunen bl.a. stoppede arbejdet på grund af ulovlig håndtering af asbest.

arrow Svend Petersens tyrekalve på springtur
03. juni 2021 kl. 11:25 Opdateret: kl. 13:35
arrow Byrådsflertal for at vurdere mulig fredning
27. maj 2021 kl. 19:54 Opdateret: kl. 19:54
arrow Beskyttet dige blev fjernet ulovligt
14. maj 2021 kl. 11:14 Opdateret: kl. 10:21
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?