24. september 2021
VM-sklibet Viking er det største glasskib, som de lokale kunsthåndværkere har lavet. Det skal stå i Fox Sports studie under VM. Foto: Egeværk
gallery icon

Se billedserie

VM-sklibet Viking er det største glasskib, som de lokale kunsthåndværkere har lavet. Det skal stå i Fox Sports studie under VM. Foto: Egeværk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokale glasskibe får VM-debut: Millioner ser med fra USA

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokale glasskibe får VM-debut: Millioner ser med fra USA
Halsnæs - 14. juni 2018 kl. 14:45
Af Kasper Daugbjerg Dønbo

Når startskuddet går for VM i Moskva, kan alle amerikanske fodboldfans godt indstille sig på at stifte bekendtskab med dansk kunsthåndværk, når det er bedst. TV-kanalen Fox Sport, som har de amerikanske rettigheder til VM, har valgt at udsmykke deres VM-studie med glasskibe lavet af de lokale møbelsnedkere fra Egeværk og glaspustere fra Backhaus-Brown, som ligger side om side på Hundested Havn.

Her har de de seneste to år oplevet stor succes med de glasskibe, som Fox Sport har forelsket sig i. Alligevel er VM-oplevelsen noget særligt.

- At blive udvalgt til sådan et projekt er altså lidt surrealistisk. Jeg kan stadig huske, da den mail tikkede ind sent om aftenen i januar, siger Mette Bentzen fra Egeværk, der fik forespørgslen på den store opgave på Instagram.

- Vi er oppe i nogle vilde dimensioner her - Fox Sports og Telemundo har købt TV- rettighederne til VM-slutrunderne i år og 2022 for en milliard dollars, og er eneste tilbud til de mange millioner seere, der gerne vil følge med i VM i fodbold. Vores Glasskibe vil være på hver eneste dag som dekoration i studiet, så det er en massiv eksponering for os. Vi er vildt stolte og har store sommerfugle i maven.

Mens uret har tikket ned for fodboldfans over hele verden, har en mand fra Texas arbejdet hårdt på at få det amerikanske VM-studie klart. Han hedder Jesse Medeiros, og er set designer for Fox Sports, der har enerettigheder på at sende VM-fodbold til de amerikanske fans.

Han forelskede sig i glasskibene på billeder fra det sociale medie Instagram og bestilte efterfølgende tre enorme skibe i glas og træ fra Egeværk og Backhaus-Brown til dekoration af studiet. Et af skibene er det største, som kunsthåndværkerne har lavet. Det måler 1,12 meter og voldte undervejs problemer.

- Det største skib knækkede faktisk i glasset. Det sker ind i mellem, fordi de er så svære at lave, men heldigvis nåede vi at lave et nyt magen til. Det er jo tegnet til studiet, så størrelse og farve skulle passe, siger Mette Bentzen.

Henvendelsen fra Jesse Medeiros kom i januar i året, og efter en lang dialog med Jesse om størrelser, farver og udtryk, blev de unikke VM-skibe kreeret i de to værksteder, og afsendt til Texas efter påske.

Herfra hed destinationen Moskva, og Jesse Medeiros melder nu klar fra det TV-studie, der eksklusivt sender VM til de amerikanske fodboldfans.

»The pieces are on set and look great«.

- Nogen gange må vi knibe os selv i armen. VM er virkelig en skelsættende milepæl og vidner om den udvikling, vi har været igennem, siger Mette Bentzen.

Kombinationen af dansk kunsthåndværk fra en mindre kystby, en stor amerikansk tv-station og et verdensmesterskab i fodbold er usædvanlig - og sandsynligvis ikke set før.

- Det er en helt usædvanlig historie, men den bekræfter, at hvis man kan tale om et dansk råstof, er det vores dygtige designere og kunsthåndværkere. Det råstof har historisk sat Danmark på verdenskortet, og det potentiale har råstoffet fortsat, siger formand for Danske Kunsthåndværkere og Designere, Hans Christian Asmussen.

- En sjov, men vigtig krølle på historien om VM-skibene er, at forespørgslen kom via et socialt medie. Det siger en masse om, at verden både er blevet større og mindre de seneste år, og at kan man noget helt særligt, skal man som iværksætter bare se at få det kommunikeret ud. Jeg håber, denne historie vil inspirere alle vores medlemmer og andre iværksættere.

Glasskibene fra Egeværk og Backhaus-Brown har tidligere været på udstillinger verden over, pyntet i Aftenshowets studie og den danske ambassade i Beijing har netop forespurgt, om de kan udstille skibe i Kina.

Stemmer du til kommunalvalget i år?