19. september 2020
Lørdag var der julemarked i Kajgaden - et af flere arrangementer langt udenfor højsæsonen på Hundested Havn. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Lørdag var der julemarked i Kajgaden - et af flere arrangementer langt udenfor højsæsonen på Hundested Havn. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Liv på havnen året rundt: Sæsonen er blevet markant længere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Liv på havnen året rundt: Sæsonen er blevet markant længere
Halsnæs - 09. december 2019 kl. 04:14
Af Kasper Daugbjerg Dønbo
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Da vi åbnede på havnen var sæsonen seks uger lang. Nu sidder vi her i december. Det gjorde vi altså ikke for 15 år siden, siger Christian Liisberg.

15 år siden åbnede han det første galleri på Hundested Havn med konen Annette Liisberg. Lørdag er Galleri Liisberg blandt de gallerier, værksteder og forretninger i Kajgaden, som trækker folk på havnen med et fælles julemarked - så langt fra havnens højsæson som muligt.

Arrangementet ingen isoleret begivenhed, men et tegn på, at sæsonpælene på havnen rykket.

- Vores Kajgade-udvalg har flere arrangementer på vej, som skal trække folk på havnen i vintermånederne, siger Anette Liisberg og fortsætter:

- I dag har vi lagt væk på at få lokale ned og købe julegaver, og vi oplever faktisk en stor lokal handel og mange mennesker i gaden.

En gammel strategi

At få liv på havnen året rundt har været et ønske for havnefoged Søren Brink så længe, at han ikke længere kan sætte årstal på det. Det startede dengang Hundested Havn ændrede deres overordnede strategi.

- Vi begyndte at se, at vi ikke kunne løbe hurtigere om sommeren. Så vi kiggede i stedet på at udvide sæsonen og lavede en strategi med værksteder og gallerier - ikke kun sommerforretninger, siger Søren Brink.

Han anerkender, at det har taget mange år at føre ud i livet, og at havnen endnu ikke er i mål.

- Det er en svær opgave at løfte. Det tror jeg, at det er på alle havne, siger Søren Brink og fortsætter;

- Vi er da nået et stykke vej, Der bliver kortere mellem arrangementer uden for højsæsonen. Sidst på året er der motortræf, så julearrangementer og på den anden side af nytår vil der også ske noget, inden helligdagene kommer.

Stædige ildsjæle

Havnen byggede i 2018 et såkaldt inkubationshus ved havn Propellen. En rugekasse for kunsthåndværkere, hvor de kan have et åbent værksted, mens de udvikler sig og former deres virksomhed.

I dag udgør kunsthåndværkerne sammen med gallerierne og sandskulpturfestivalen, der nu har indgang i Kajgaden, rygraden i et strøg, som tiltrækker folk året rundt.

Søren Brink tilskriver dog ikke havnen æren for, at det er lykkedes at udvide sæsonen.

- Det skyldes i høj grad den stædighed, som ildsjæle og foregangsmænd har udvist i blandt andet i Hundested Erhverv og flere foreninger. Det er der, man kæmper for at fastholde målsætningen om at udvide sæsonen og skabe et helårsmiljø, som vi alle sammen kan lide at være i, siger Søren Brink.

En lys ide

Lørdag blæser en strid vind under det karakteristiske lystæppe, der lægger sig som en stjernehimmel over Kajgaden. Det har dog ikke forhindret at ganske mange har bevæget sig ud for at se på lædervarer, keramik, smykker, genbrugskunst, malerier og meget mere.

Det gælder blandt andet Henning og Lene Andersen fra Hundested. De bruger i forvejen havnen til gåture året rundt og hilser mere havneliv udenfor højsæsonen velkommen.

- Det er en rigtig god ide med mere liv på havnen året rundt. Generelt sker der ikke det store i Hundested, så det er dejligt, at de gør noget for at skabe liv, siger Henning Andersen.

Selvom havnen og Kajgadens aktører kan se tilbage på et velbesøgt julemarked, så er der endnu plads til flere mennesker på havnen i de kolde måneder.

- Der er selvfølgelig stadig stor forskel på sommer og vinter, men det går langsomt den rigtige vej, siger Christian Liisberg.

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?