15. september 2019
De første fire aktører på scenen. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

De første fire aktører på scenen. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Legen fører til udstråling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Legen fører til udstråling
Opdateret 18. marts 2019 kl. 10:21
Halsnæs - 17. marts 2019 kl. 16:31
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Stifteren af Bostedet Aktiv på Slettebjerggaard, Torupvej ved Hundested, Merete Bojsen-Møller havde en travl søndag. Hun blev nemlig opsøgt af flere pårørende og sagsbehandlere, der ville vide, hvad de skal gøre for at aktivere unge voksne, der er psykisk udviklingshæmmet, skiver Frederiksborg Amts Avis mandag.

Dagen før havde de mange, der henvendte sig, enten selv set, hvordan de unge fra gården havde taget publikum med storm, da de optrådte på Frederiksværk Bibliotek - eller også havde de hørt andre fortælle om oplevelsen.

I alt 16 unge voksne legede teater og optrådte for publikum med sang, replikker og oplæsning, så ikke et øje var tørt. Nogle af de unge er kendt fra andre optrædener som sangkoret Free Bo Be - You And Me. Seks af dem bor på bostedet, mens de øvrige bor andre steder, men hver dag møder op for at deltage i gårdens dagforanstaltninger, som Merete begyndte ar arbejde med i 1979 sammen med sin mand Finn.

- 22 forældre til en udviklingshæmmet ung mand eller kvinde har ringet til mig i dag. Det samme har seks socialrådgivere. De er fortvivlet over, at de ikke kan finde egnede steder til deres unge. I Danmark er det efterhånden sådan, at når man er handicappet, så er man kun handicappet. Man har slet ikke øjnene åbne for, hvad de pågældende ellers har af kvaliteter. På Slettebjerggård tager vi udgangspunkt i, at psykisk udviklingshæmmede er meget mere følsomme end andre mennesker, men de forstår ting, som ingen andre gør. De forstår for eksempel at lege, og det vi gør her, er at lege, at vi spiller teater, siger Merete Bojsen-Møller.

Med et fint ord kaldes det skabende dramatik. At det netop blev hende, som blev en af pionererne i Danmark inden for dette felt, skyldes en opringning til hende fra den svenske forfatter Astrid Lindgren i 1966. Hun opfordrede hende til at gå i gang.

- Metoden er skabt af Astrid Lindgren og en anden svensker, Elsa Olenius, tilbage i 1942. De var så trætte af, at når der skulle spilles skolekomedie, så skulle det ske efter faste rollehefter, hvor de medvirkende ikke selv kunne føle ejerskab til det, de skulle spille. Året efter introduktionen var der i Stockholm ikke mindre end ti steder, hvor unge med forskellige udfordringer kunne spille teater. Man kan også kalde skabende dramatik for pædagogik i kulisserne, for det er hele legen, der giver de unge mod til at stille sig frem på en scene og optræde for andre i stedet for at gemme sig, siger Merete Bojsen Møller, til Frederiksborg Amts Avis, hvor der kan læses mere om arrangementet.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede