23. oktober 2021
Det er i følge Kystdirektoratet ligegyldigt, om der har været et rev ud for Spodsbjerg kyst tidligere, som foreningen Hunderevet påstår.  Direktoratet har ikke lagt vægt på det historiske, da de gav tilladelse til at etablere et rev.
Det er i følge Kystdirektoratet ligegyldigt, om der har været et rev ud for Spodsbjerg kyst tidligere, som foreningen Hunderevet påstår. Direktoratet har ikke lagt vægt på det historiske, da de gav tilladelse til at etablere et rev.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kystdirektoratets tilladelse til rev står ved magt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kystdirektoratets tilladelse til rev står ved magt
Halsnæs - 12. november 2019 kl. 04:11
Af Kasper Daugbjerg Dønbo

Det får ingen konsekvenser for Foreningen Hunderevet, at de ikke kan dokumentere, at der tidligere har været et rev ud for kysten ved Spodsbjerg, hvor foreningen har ansøgt Kystdirektoratet om at etablere et formidlingsrev - første etape i genetablering af det angiveligt historiske Hunderevet. Foreningen har fået tilladelse til deres projekt, og den står ved magt. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Det får ingen konsekvenser for deres tilladelse. Hvis vi havde lagt afgørende vægt på, at der var tale om en genetablering, så kunne det være, at vi havde taget tilladelsen op til overvejelse og kigget på den på ny. Det mener vi ikke er tilfældet her, siger Hans Erik Cutoi-Toft, chef for kystzoneforvaltning i Kystdirektoratet, til Frederiksborg Amts Avis.

Udmeldingen kommer efter en statsgeolog fra GEUS - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland har gennemgået foreningens dokumentation og kaldt det usandsynligt, at der har været et rev ud for kysten - samme konklusion som den pensionerede civilingeniør Peter Snabe nåede frem til i en undersøgelse af historiske navneregistre og kort, som Frederiksborg Amts Avis tidligere har skrevet om.

Glade for rev

Et kig i Kystdirektoratets tilladelse fra 1. juli viser dog, at Kystdirektoratet flere gange nævner det som en væsentligt faktor, at der er tale om genetableringen af et rev.

  • Gennem de seneste uger er der sået tvivl om fortællingen om det såkaldte Hunderevet, der i følge Foreningen Hunderevet har ligget ud for kysten ved Spodsbjerg
  • Foreningen har fået tilladelse og fondsmidler til at etablere et formidlingsrev og har her slået på fortællingen om det historiske rev.
  • Foreningen er dog ikke i stand til at dokumentere, at revet nogensinde har eksisteret,
  • En statsgeolog slår fast, at foreningens data - en et gammel landkort, en GEUS-undersøgelse og havbundsmålinger - snarere gør det usandsynligt, at der har været et rev.

»I forbindelse med Kystdirektoratets vurdering er der bl.a. lagt vægt på, at formålet med projektet er at genetablere et stenrev i området, og herunder formidle kendskabet til det marine miljø samt skabe oplevelsesmuligheder for lokale og turister. I den forbindelse er det vægtet, at der tidligere har været et stenrev i det pågældende område, og at det dermed forventes, at havbunden vil være fysisk egnet som underlag for revet«, skriver Kystdirektoratet i tilladelsen.

Her står også: »Generelt anlægges revet, hvor forundersøgelserne viser spor efter det oprindelige Hunderev, dog således at eksisterende huledannende revformationer ikke´ødelægges. Hensigten er at opnå en reetablering med den historiske beliggenhed, men også at sikre, at havbunden er et godt fundament, så stenene ikke synker for dybt ned i havbunden«.

På trods af tilladelsens ordlyd slår Hans Erik Cutoi-Toft fast, at det ikke har været centralt for sagsbehandlingen, om der var tale om en genetablering af et historisk rev.

- Det er svært at sige, hvad der ville været sket, hvis der i stedet var søgt om nyetablering af et rev, men jeg forestiller mig, at afgørelsen havde været den samme, siger Hans Erik Cutoi-Toft og fortsætter:

- Vi er generelt meget positivt indstillet overfor stenrev. Det helt centrale og afgørende er stenrevets placering, og at det har en fornuftigt indvirkning på biodiversitet.

Har ikke undersøgt noget

Foreningen Hunderevet har tidligere hævdet i Frederiksborg Amts Avis, at der har været et samarbejde med Kystdirektoratet om undersøgelser af havbunden, som sandsynliggør eksistensen af et tidligere rev.

- For at få lov til at reetablere et rev, skal man først påvise, at det rent faktisk har ligget der. Statens kystdirektorat har undersøgt havbunden, og der har været noget der. Derfor har vi lov at reetablere, sagde Bent Schweiger Larsen fra Foreningen Hunderevet til Frederiksborg Amts Avis tidligere i oktober.

Men Kystdirektoratet afviser, at de har lavet nogen former for opmålinger eller undersøgelser for Foreningen Hunderevet.

HUnderevs

Foreningen Hunderevet har fået tilladelse til
at etablere et formidlingsrev på cirka 100
meter. Det skal ligge omkring 200 meter ude i
vandet på op til seks meters dybde. Det er 
første etape hen mod etableringen af et større
Hunderevet, som foreningen mener har ligget ud
for kysten. 


- Vi har ikke været på stedet eller udført nogen former for undersøgelse. Men jeg mindes ikke i min tid i Kystdirektoratet, at jeg har været med til at give én tilladelse på baggrund af målinger, som vi selv har foretaget. Det er dokumentationen i ansøgningerne, som vi tager udgangspunkt i, siger Hans Erik Cutoi-Toft og bemærker, at Kystdirektoratet ofte besigtiger steder for at se, om de ansøgte projekter for eksempel passer ind i landskabet.

Formanden for Foreningen Hunderevet erkender da også, at den tidligere udtalelse er uheldig.

- Jeg var ved at falde ned af sengen, da jeg så det. For det første, skal man ikke påvise, at der er tale om en reetablering for at for lov at etablere et stenrev. For det andet har Kystdirektoratet ikke været ude og lave nogen opmålingen af havbunden for os. Det har et rådgivende ingeniørfirma. Vi har undersøgelser af, hvad der er på havbunden, men vi har ikke kunne lave målinger af, hvad der sker under havbunden, siger Frank Eske-Lund.

Picasa

Foreningen Hunderevet mener, at stenrev er basen for et mangfoldigt liv i havet. Ved at etablere stenrev håber de at øge biomassen og biodiversiteten ud for kysten.


Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?