25. marts 2019
Helene Maltesen mødte op ved Hald Strand for at tælle kvælerplanter med Jakob lausen fra Halsnæs Kommune. Foto: Niels Idskov
gallery icon

Se billedserie

Helene Maltesen mødte op ved Hald Strand for at tælle kvælerplanter med Jakob lausen fra Halsnæs Kommune. Foto: Niels Idskov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kvælerplante sendt til tælling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kvælerplante sendt til tælling
Halsnæs - 07. juli 2018 kl. 06:19
Af Niels Idskov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den dårlige nyhed er, at der er tale om et dårligt år for røllikke-gyvelkvæleren, men den gode nyhed er heldigvis den, at den sjældne plante kan tåle mosten. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Det er i et område, der kaldes Den grønne Kile ved Klintevej ved Hald Strand, at planten findes - som det eneste sted i Danmark. Og det er her, at folk fra Halsnæs Kommune årligt indbyder til en naturvandring med det formål at tælle de enkelte planter. Men det var hurtigt overstået i år, selv om der modsat et par gange tidligere, hvor der bl.a. er mødt omkring 25 interesserede tællere op, nu kun stødte et par stykker til, herimellem Helene Maltesen, der bor i nærheden.

- Røllike-gyvelkvæleren holder godt nok til på tør og sandet jord, men 2018 har været et dårligt vækstår, for det har regnet alt for lidt. Den plejer at stå i flot lilla, men nu er den blevet lille og brun, hvilket skyldes mangelen på vand. Vi har i år indsamlet ca. 170 eksemplarer, og det er ingenting i forhold til f.eks. 2015, da vi talte 900 eksemplarer her i området, fortæller Jakob Lausen, der er specialkonsulent indenfor natur i Halsnæs Kommunes afdeling for Miljø og Teknik.

Jakob Lausen tog 13. juni ud til Den grønne Kile for at tage et billede af iden sjældne plante, og da stod den i fuld blomst - ca. tre uger før normalen. På turen rundt i området er der langt flest af de brune udgaver af røllike-gyvelkvæleren, og kun få udgaver af den flotte lilla.

Røllike-gyvelkvæleren er speciel derved, at den ikke - modsat de fleste planter - anvender fotosyntese, men snylter på rødderne af almindelig røllike, der giver den vand og næring.

Planten forsvandt tilsyneladende fa Halsnæs i slutningen af 1990´erne, men blev genopdaget af nogle biologer i 2007. Dengang fandt man kun nogle ganske få planter, men så begyndte kommunen at pleje arealet med en tidlig høhøst sidst i maj, og så kom der skred i det.

I 2013 blev der fundet 90 eksemplarer, som blev næsten doblet op til året efter. Omvendt kan tallet variere en del, idet det er afgørende for planten, at dens frø lander på andre røllikeplanter for at kunne sprede sig og blive til flere.

Det er så fortsat håbet efter dette års sparsomme høst, at røllike-gyvelkvæleren får smidt frøene af sig, så den vælder frem i 2019.

- Den skal nok klare sig, siger Jakob Lauesen, som tilføjer, at planten, der egentlig er af sydeuropæisk herkomst, en engang også var blevet observeret i nærheden af Kalundborg, men nu om dage kun er set i Halsnæs samt på Øland i Sverige. Altså når vi taler om de nordiske lande.

Røllike-gyvelkvæleren er desuden fredet, hvilket betyder at den ikke må plukkes, graves op, sames ind eller ødelægges.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede