22. april 2019
Jette Varmer har skrevet en bog om mange års fugleoplevelser.
gallery icon

Se billedserie

Jette Varmer har skrevet en bog om mange års fugleoplevelser.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jette er dus med himlens fugle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jette er dus med himlens fugle
Halsnæs - 19. juli 2018 kl. 10:05
Af Niels Idskov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er ikke sådan, at Jette Varmer tænker på fugle døgnet rundt, men hvis hun sidder og kigger ud af vinduet, er hun skrap til at få øje på de små flyvere. Ligesom hun altid har antennerne ude for at opfange lyde fra fugle.

- Jeg er opvokset i en familie, der godt nok fodrede fugle, men det var ikke noget, vi gik så meget op i. Der var mange andre, der vidste mere om fugle, fortæller Jette Varmer, der netop har udgivet bogen »Fugleperspektiv - Naturfortællinger i øjenhøjde.« Så et og andet om fugle var lagt i hende fra barnsben. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

I bogen fortæller hun i over 40 kapitler på næsten 290 sider om oplevelser som flittig fugle-observatør i fortid og nutid. Det være sig fra mange steder i Danmark og Færøerne samt Norge og Sverige - ved solopgang for at se på gæs i Vejlerne eller lure efter mere sjældne fugle på et afsides svensk ø - og næsten altid i selskab med hendes mand Sven Erik Rasmussen, ligesom sønnen Jacob Rasmussen og familiens ven Jørn Juhl Rasmussen er med. I hvert fald i bogen.

- Det er oplevelsen i naturen, der driver mig. Jeg tager ikke et sted hen, fordi en sjælden fugl er observeret på stedet. Det er ikke det, at noget hitter, som fanger mig - det er selve oplevelsen i naturen. At sidde ude i Melby Overdrev og vente på at natravnen dukker op - og at det så sker. Den findes kun ganske få steder på Sjælland, fortæller Jette Varmer, der selv bor i Store Karlsminde ved Lynæs.

Hun fortæller, at netop natravnen ifølge gammel overtro var en såkaldt genganger. Det er således ikke de ornitologiske sjældenheder, som Jette Varmer går efter, men fuglenes adfærd og deres rolle i folketroen.

- Hver fugl har sin historie, og fra gammel tid hører der en masse varsler og sagn med. Det synes jeg er rigtigt spændende for en amatør-ornitolog som mig, der er nysgerrig på alt om fugle. Derfor har jeg udover turene også læst rigtig meget om fugle. Vidste du f.eks. at havternen er den fugl i verden, der flyver længst? Om vinteren opholder den sig på Antarktis, og så er den her om sommeren, inden de så om efteråret igen trækker sydover. Det er da noget af en rute, kommer det med entusiasme fra Jette Varmer.

Hun arbejder til daglig i Paraplyen på Hundested Bibliotek, men er også forfatter med en lang række udgivelser af bøger for børn, unge og voksne bag sig - med »Balladen i Haparanda« fra 1999 som den første. Den handler om et halvt års sørejse med sejlbåden Kalif. Bogen Fugleperspektiv kommer oveni bøger om sejlerfortællinger, og fællesnævner er glæden ved at opleve naturen.

Hun håber at bogen kan berige såvel den garvede ornitolog som de mange, der dagligt bare glædes over fuglene i haven.

Læs resten af historien i Frederiksborg Amts Avis torsdag.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede