22. august 2019
Sælerne skal igen kunne boltre sig ved et stenrev ved Hundested, når Hunderevet etableres med i første omgang et mindre formidlingsrev.                                                             . Foto: Martin Kielland
Sælerne skal igen kunne boltre sig ved et stenrev ved Hundested, når Hunderevet etableres med i første omgang et mindre formidlingsrev. . Foto: Martin Kielland
Foto: Martin Kielland, Martin Kielland, Martin Kielland
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hunderevet tilslutter sig kritik af kystsikring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hunderevet tilslutter sig kritik af kystsikring
Halsnæs - 21. februar 2019 kl. 12:05
Af Kasper Daugbjerg Dønbo
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Koret af kritiske røster mod kystsikringsprojektet Nordkysten Fremtid har fået en stemme mere. Tidligere har både fiskeriforeninger og havne udtrykt bekymring over Halsnæs, Gribskov og Helsingør kommuners planer om massiv sandfodring på Nordkysten, og nu istemmer Foreningen Hunderevet sig kritikken.

arrow Læs også: Kystsikring kan lukke havne

- Med Hunderevet ønsker vi at genoprette og styrke havmiljøet, men kommunerne gør det modsatte med kystsikringsprojeket. Deres plan om at sandfodre vil gå udover havmiljøet, så på den måde modarbejder de to projektet hinanden, siger Henning Hansen, bestyrelsesmedlem i Foreningen Hunderevet, til Frederiksborg Amts Avis.

Foreningen Hunderevet mener, at der i stedet burde satses på en løsning med mange små og store stenrev langs den nordsjællandske kyst. Begyndende med Hunderevet, Torup Flak, og Gilleleje Flak og suppleret op med mange mindre stenrev mellem 200 m og to kilometer ude i havet.

- Vi vil lægge stenrevene et stykke ude fra kysten og løbende vil der ophobe sig sand på bagsiden af revet, hvor der er mere ro. Det skal føre til, at havbundsniveauet langsomt bliver hævet i modsætning til den erosion, vi ser nu, siger Henning Hansen og fortsætter:

- I modsætning til sandfodring, som er en kunstig beskyttelse, der skal holdes vedlige, så vil reetableringen af stenrev føre naturen tilbage i balance, til tiden før stenfiskere og råstofindvinding fjernede næsten alle større sten og brugte dem til havne- og fort byggeri fra midten af 1700-tallet.

De tre kommuners plan er at sandfodre 28 kilometer kyststrækning med omkring 1,7 mio. kubikmeter sand, grus og ral. De efterfølgende 50 år skal der med jævne mellemrum sandfodres yderligere på enkelte de strækninger, hvor det er nødvendigt. Oprindeligt indeholdt projektet også mulighed for at udlægge stenrev som kystbeskyttelse sammen med supplerende sandfodring, men rådgiverne har senere taget det ud af projektet.

- Man har desværre taget udlægning af stenrev ud af projektet, som ellers kunne være den måske bedste, billigste og mest bæredygtige kystbeskyttelse, fordi der ikke er erfaringer nok med denne type kystbeskyttelse. Ifølge DHI, Dansk Hydraulisk Institut, som er eksperter på området, kunne det ellers være en game changer, at få belyst mulighederne og lavet model- og storskalaforsøg med stenrev, siger Henning Hansen.

Han kalder den ensidige satsning på sandfodring for en »her og nu-løsning« og en »lappeløsning«.

- At sandfodre er ikke en langtidsholdbar plan. Det skal fyldes på i en evighed, det er ikke gearet til flere storme eller havvandsstigninger og det er en forældet teknologi, siger Henning Hansen og fortsætter:

- Der er ikke mange erfaringer med at bruge hård kystsikring og stenrev til at hæve havbundsniveauet, men det er noget af det, som eksperter i for eksempel Kystdirektoratet og DHI siger ser mest spændende og lovende ud. Vi ønsker sammen med eksperterne at udvikle fremtidens kystsikring.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis torsdag

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede