20. oktober 2019
Jesper Mandsberg(tv.) og resten af Montanas besætning er klar til at stævne ud med det største skib i Hundesteds fiskerflåde.           Foto: kdd
Jesper Mandsberg(tv.) og resten af Montanas besætning er klar til at stævne ud med det største skib i Hundesteds fiskerflåde. Foto: kdd
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Havnens største kutter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Havnens største kutter
Opdateret 15. juni 2019 kl. 18:15
Halsnæs - 15. juni 2019 kl. 17:49
Af Kasper Daugbjerg Dønbo
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er svært at overse Jesper Mandsberg nye kutter, hvis man bevæger sig ned i fiskerihavnen i Hundested. Med 23 meter i længden og mulighed for at have 100 tons fisk ombord ser skibet markant større end de andre kuttere i Hundested Havns fiskeriflåde, og Montana - som Jesper Mandsbergs nye kutter hedder - er da også havnens største.

Skibet købte han i marts, siden er tiden gået med at renovere og bygge om.

- Det har krævet en stor investering, som vi håber kan betale sig. Men jeg tror meget på fiskeriet og har altid gjort det. Jeg synes ikke, at der er så dystre udsigter, siger Jesper Mandsberg.

Den 48-årige fisker har i tyve år været selvstændig erhvervsdrivende på egen kutter med base i Hundested, men med købet af Montana opgraderer han på alle fronter.

- Tidligere var vi to mand, men nu skal vi være tre - måske fire afhængig af hvor meget vi skal fiske. Derfor er det vigtigt med ordentlige forhold og på den nye båd er der både bedre arbejdsforhold, men også bedre faciliteter som toilet og bad, siger Jesper Mandsberg.

Hidtil har Jesper Mandsberg primært fanget jomfruhummer med trawl, og det er stadig planen.

- Skibet her giver os mulighed for at sejle længere væk, men det håber vi ikke på bliver nødvendigt. Vi vil gerne fiske i Kattegat, men der er mange regler, og det er svært med hensyn til lukkeområderne. Så jeg håber, at politikerne åbner det lukkede område i Kattegat. Det ville hjælpe os meget, siger han.

- Det er første gang i meget lang tid, at fiskerflåden er blevet udvidet, så vi kan ikke få armene ned. Det er det meste positive, der kunne ske i fiskerihavnen, og jeg har hørt, at der kan være en ny kutter mere på vej, siger Børge Larsen, bestyrelsesformand på Hundested Havn.

Børge Larsen har selv en baggrund som fisker og er indehaver af en kutter i havnen, men stævner i en alder af 68 år ikke længere til søs på daglig basis. Han har dog stadig føling med, hvad der sker i fiskerihavnen og slår fast, at fiskerihavnen stadig er vigtig for Hundested.

- Fiskeri har skabt havnen, så det holder vi fast i, så længe vi kan. Og fiskeriet har afgjort fået det bedre de seneste år. Der er både flere fisk og priserne er blevet bedre, siger Børge Larsen.

Han tror dog ikke på en decideret opblomstring af fiskerihavnen.

- Lige nu er der 16 erhvervsfiskere, og det er det mindste antal, der har været. Men det har ligget deromkring de sidste ti år. En opblomstring ville kræve yderligere tilgang af især yngre fiskere. Men lige nu er de yngste 40 år, siger Børge Larsen.

Han håber, at folkeskolerne kan være med til at flere unge får øjnene op for fiskeriet.

- Vi vil gerne have flere erhvervspraktikanter som fiskere, og det håber jeg, at skolerne kan hjælpe med, for det vil give flere unge smag for det, hvis de tidligt prøver kræfter med faget.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede