20. november 2019
De fem såkaldte Skuldelev-rekonstruktioner, Ottar, Havhingsten fra Glendalough, Helge Ask, Roar Ege og Kraka Fyr sejler sammen på Roskilde Fjord. Havhingsten og Helge Ask sejler videre til Hundested Havn og derfra ud i Kattegat.
De fem såkaldte Skuldelev-rekonstruktioner, Ottar, Havhingsten fra Glendalough, Helge Ask, Roar Ege og Kraka Fyr sejler sammen på Roskilde Fjord. Havhingsten og Helge Ask sejler videre til Hundested Havn og derfra ud i Kattegat.
Foto: Werner Karrasch
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Havhingsten fra land i Hundested

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Havhingsten fra land i Hundested
Halsnæs - 07. juli 2018 kl. 09:56
Af Niels Jørgen Larsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vikingeskibet Havhingsten slipper fortøjningerne søndag 8. juli, og det sker fra Hundested.

Langskibet »Havhingsten fra Glendalough« er det størrste af slagsen på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, og det er der, at Hundested Havn kommer ind i billedet. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Det er netop for at komme ud på åbent hav så hurtigt som muligt med det 96 fod lange skib og de ca. 60 mands besætning at starten på sommertogtet er henlagt hertil. Skibet bliver i dag lørdag transporteret op gennem fjorden til den gunstige position.

- Vi ved endnu ikke hvor i havnen i Hundested vi får lov at lægge til, og hvornår Havhingsten stævner ud afhænger lidt af vejret, men det bliver formentlig ved middagstid søndag, besætningen møder ind kl. 9.00, oplyser Ivan Jacobsen fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

»Havhingsten« skal på et to ugers sommertogt og også her er det først og fremmest vejr og vind der bestemmer destinationer, men der er et udbredt ønske i besætningen om at nå den norske kyst.

Det sidste vikingeskib på sommertogt er det godt 17 meter langskib »Helge Ask«, der med en besætning på 18 fra den 22. juli forsøger sig med et to ugers togt og håber på gunstig vind til at nå Limfjorden tur/retur. Også dette skib tager et forspring og starter sommertogtet fra Hundested, så der kan sejles direkte ud i Kattegat.

Endelig tager museets ældste sejlende skib, den 126 årige nordlandsbåd »Rana«, på et lille sommertogt fra 21.-28. juli.

Der er omkring 150 besætningsmedlemmer - frivillige fra bådelaugene - på skift med ombord på bådene, men det er ikke kun for deres skyld, at der sejles masser af sømil. Museets interesse i at skibene er, at al den sejladsviden og erfaring der opsamles, indgår som vigtig eksperimental arkæologisk viden i museets forskning. Det tages også med, at så skibene opfattes som nogle fine ambassadører for Vikingeskibsmuseet i Roskilde der med glæde bliver modtaget i sommerlandet. De enkelte skibes ruter kan følges på Vikingeskibsmuseets webside.

grafik køb billede