7. marts 2021
Gågaden i Frederiksværk tirsdag middag. Måske kommer der lidt mere liv i næste uge.                                           Foto: Niels J. Larsen
gallery icon

Se billedserie

Gågaden i Frederiksværk tirsdag middag. Måske kommer der lidt mere liv i næste uge. Foto: Niels J. Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Handelsformand: - En genåbning vil betyde alt for butikkerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Handelsformand: - En genåbning vil betyde alt for butikkerne
Halsnæs - 23. februar 2021 kl. 17:35
Af Kasper Daugbjerg Dønbo og Niels J. Larsen

Nye beregninger og anbefalinger fra en ekspertgruppe peger på, at butikker landet over snart kan slå dørene op igen efter flere perioder med nedlukninger, som har tvunget mange erhvervsdrivende knæ. Regeringen og partierne på Christiansborg drøftede tirsdag genåbningen, inden en forventet officiel udmelding kommer onsdag, og i Frederiksværk håber handelstandsforeningens formand, at politikerne følger ekspertgruppens anbefalinger.

- Det betyder alt, hvis erhvervslivet bliver en del af genåbningen. Rigtig mange butikker har det meget, meget svært. Hvor mange virksomheder ville kunne klare at have så meget lukket, som de er blevet pålagt at have? Men forhåbentlig vil det her betyde, at ingen må lukke og dreje nøglen om, siger Kathrine Heiberg, formand for Frederiksværk Handelstandsforening.

Ekspertgruppen er kommet med flere anbefalinger, der kun gælder i visse regioner, men genåbningen af butikkerne er udset til at ske på landsplan. Man kunne dog med fordel tilpasse den del af genåbning efter regionale og lokale forhold, i følge handelsformanden. Halsnæs Kommune har eksempelvis bare ét smittetilfælde den seneste uge.

- Det havde været dejligt, hvis man kunne tilpasse det regionale forhold. Nu har smittetallet været meget lavt i Halsnæs længe, men alligevel er alt lukket, og der er ikke udsigt til, at man kan åbne mere af den grund, siger Kathrine Heiberg.

Uvished om center

Hun er udover handelsformand også en af ejerne af butikscentret I Noord i Frederiksværk. Her har halvdelen af butikkerne - Normal, Matas, City Bakery og Fakta - holdt åbent under hele nedlukningen, og centrets kundetal har stort set været upåvirket.

Men det er ikke sikkert, at centrets øvrige butikker kan få lov at genåbne. Ekspertgruppens anbefalinger gælder udvalgsvarebutikker på op til 5.000 kvadratmeter, for eksempel tøj-, bog- sko- og møbelbutikker, men butikker i storcentre og liberale erhverv som massører og frisører indgår ikke i scenariet.

- Alle vores butikker er under 5.000 kvadratmeter, men hvis vi bliver kategoriseret som et shoppingcenter, så tror jeg ikke, at vi får lov at åbne dem med indgang fra centrets gang, siger Kathrine Heiberg.

I så fald kan det måske komme på tale, at butikkerne kan åbne via bagindgangen, som det blandt andet skete i december.

Kasper Kristoffersen, Intersport Frederiksværk - kalder det afgørende at få lov at åbne i næste uge. Foto: Allan Nørregaard

- Men vi håber, at de får lov at åbne. Det virker fjollet, at en boghandel ikke må åbne, når Fakta må. Jeg har svært ved at se, at smitterisikoen stiger af den grund, for folk er jo alligevel i centret. Der ville det være rart, at man lavede mere differentieret åbning i forhold til smittetallene, siger Kathrine Heiberg og fortsætter:

- Vi gør alt, hvad vi kan for at åbne, og vi vil være klar, så snart der bliver givet grønt lys.

Overlevelse på spil

En af butiksindehaverne i centret er Kasper Kristoffersen. Han flyttede i august sin sportsforretning fra Nørregade til I Noord og blev samtidig en del af kæden Intersport. Han sætter ord på, hvor vigtig politikernes beslutninger om en genåbning bliver.

- Jeg har store forventning til at måtte åbne, og det er nødvendigt, hvis butikken skal overleve, siger Kasper Kristoffersen.

Han gør det klart, at butikken efter de nuværende regler må have 24 kunder i butikken, men at man vil gå ned til 12 ad gangen og fire ansatte for at sikre endnu mere afstand mellem folk i butikken.

- Hvis ikke vi må åbne på normal vis, så kan det være muligt at åbne via bagdøren, men det vil i mine øjne være katastrofalt med smallere gange og større smitterisiko, siger han.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?