27. oktober 2020
Her ses nærbillede af støbeskeen med den gyldne farve, som billedhugger Axel Poulsen ikke udstyrede statuen med.            Foto: Jørgen Lassen
gallery icon

Se billedserie

Her ses nærbillede af støbeskeen med den gyldne farve, som billedhugger Axel Poulsen ikke udstyrede statuen med. Foto: Jørgen Lassen
Foto: Joergen Lassen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hærværk mod bronzestatue

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hærværk mod bronzestatue
Halsnæs - 14. februar 2019 kl. 09:15
Af Niels Jørgen Larsen

Halsnæs Kommunes Natur og Vej vil forsøge at fjerne guldmaling fra statuen Støberen på Torvet i Frederiksværk efter at ukendte personer for nogle måneder siden malede guldspray på indholdet af støbeskeen på billedhuggeren Axel Poulsens skuptur, der også kaldes Støbe-Peter.

- Vi vil køre forbi og se om det er noget vi umiddelbart kan fjerne uden at ødelægge noget, siger leder af Natur og Vej Henrik Hedegaard, der ikke har været opmærksom på sagen, før Frederiksborg Amts Avis kontakter ham.

Ingen andre har reageret på den gule farve på statuen, som for mange har virket naturlig, før lokalhistoriken m.v. Jørgen Lassen 10. februar lagde det op på hans side halsnæs.info under overskriften »Hærværk mod statue i Frederiksværk«.

- Jeg har bemærket at der er sprøjtet guldspray på støbejernet, og det må jo betegnes som hærværk, siger museumsleder Frank Allan Rasmussen og nævner at der tidligere på forskellig vis er lavet skæg med statuen.

Det skete også midt i december, da SF Halsnæs lavede en klima-happening, hvor Støberen blev iklædt snorkel og dykkerbriller som en kommentar til den igangværende COP24-konference i Polen. Et billede herfra viser at der er guldfarve på støbeskeen, men byrådsmedlem Olaf Prien (SF) afviser at malingen stammer fra aktionen.

- Jeg bemærkede dengang, at der var malet og tænkte om det altid havde været der. Vi iførte statuen rykkerbriller og halstørklæde samt et skilt, men fjernede det igen, og jeg må opfordre alle til at man rydder op efter sig, hvis man laver aktioner som denne, siger Olaf Prien.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis torsdag.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?