17. februar 2020
Region Hovedstaden fik i denne uge foretaget boreprøver ved Ølsted. Foto: Niels J. Larsen
Region Hovedstaden fik i denne uge foretaget boreprøver ved Ølsted. Foto: Niels J. Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grusgrav? Ølsted må vente i spænding

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grusgrav? Ølsted må vente i spænding
Halsnæs - 13. september 2019 kl. 10:45
Af Niels Jørgen Larsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der vil gå et par måneder før Region Hovedstaden har endelige svar på de boreprøver, der blev foretaget ved Ølsted i denne uge med henblik på om et område ved Ubberupvej og Hillerødvej vil være egnet til gravning efter råstoffer.

Området er stillet i forslag til Region Hovedstadens råstofplan 2020, og det er blevet mødt med indsigelser fra Ølsted-borgere, ligesom byrådet i Halsnæs Kommune har frarådet at inddrage området. Men alle må altså vente i spænding på analysen, hvorefter det skal vurderes om arealet ved Ølsted skal indgå i den endelige råstofplan.

- Prøverne viser at der er sand i området, og det er der stor efterspørgsel efter. Det er dog et lille område, og derfor kan det blive nødvendigt at grave under grundvandsstanden før det kan betale sig, og det skal undersøgelserne vise om det kan lade sig gøre uden at påvirke vandmiljøet, siger specialkonsulent i Region Hovedstaden Christoffer Alsted Nielsen.

Han understreger at det stadig kun er et forslag at tage Ølsted-området med i råstofplanen. Sideløbede er man i øjeblikket igang med tislvarende undersøgelser ved Lyngerup i Horns Herred og ved Lille Rørbæk i Frederikssund Kommune samt ved Søsum i Egedal Kommune. Tidligere har man undersøgt fem andre steder i regionen.

Indsigelserne fra Halsnæs Kommune og Ølsted-borgere handler - udover bekymring for ødelæggelser af landskabet og trafikgener -

om frygt for vandmiljøet. En af naboerne, Stig Hansen, frygter at det kan berøre fremtidens drikkevand, hvis man graver under vandspejlet i Arresøen og der siver vand herfra til grundvandet.

- Det kan vi ikke vurdere endnu, men en del af undersøgelsen er at se på om en grundvandssænkning vil påvirke vandløb og moser i området, siger Christoffer Alsted Nielsen.