24. september 2021
Glasskibet Stormr er udstillet på Art Palm Beach lige nu
gallery icon

Se billedserie

Glasskibet Stormr er udstillet på Art Palm Beach lige nu
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Glasskibe-togtet på femte sæson

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Glasskibe-togtet på femte sæson
Halsnæs - 05. februar 2020 kl. 11:59

For godt fire år siden kom et særpræget barn til verden på Hundested Havn: Et glasskrog blev sat sammen med en stævn og hæk i egetræ. En abstrakt tanke fik form, et samarbejde begyndte - og de fire partnere i projektet havde ingen som helst ide om, hvor stort det ville blive. Lige nu gør glaspusteriet Backhaus-Brown og møbelsnedkeriet Egeværk status over fire år med Glasskibene fra Art Palm Beach, hvor solen skinner, palmerne vajer, og alle i området taler om Superbowl i Miami.

Tredje år i træk

Holdet bag glasskibene er nemlig i Florida, hvor den amerikanske 2020-sæson bliver skudt i gang med udstilling på Art Palm Beach. Udstillingen i Florida er den første af fire amerikanske udstillinger før sommerferien.

Det er tredje år, Glasskibene udstilles på Art Palm Beach, der er en af de mange kunstudstillinger, der er i det sydlige Florida. Kunstudstillinger finder hovedsageligt sted i de store byer og andre steder, hvor koncentrationen af velhavende samlere er høj. Florida er et attraktivt marked - særligt om vinteren, hvor mange bedrestillede amerikanere tager på vintertræk til det varme klima. Den første uge af december er der for eksempel 58 art shows bare i Miami.

- Vi har fundet ud af, at Florida er et vigtigt område for os. Publikum tager varmt mod vores ting, og vi møder samlere her, som vi nok ikke ville møde andre steder. Og så kan vi fra år til år mærke, at vi får opbygget et stampublikum, der køber flere af vores værker til deres samlinger, fortæller glaskunstner Nanna Backhaus Brown.

Når udstillingen lukker, skal der først og fremmest leveres værker til de samlere, der har købt på udstillingen. Bestillinger på værker tages med hjem. Dernæst skal der pakkes og sendes udvalgte værker til fire forskellige gallerier rundt omkring i USA; Habatat Galleries Florida, Raven Gallery i Aspen, Vetri i Seattle og Duncan McClellan Gallery i St. Petersburg, Florida. Der er nemlig flere udstillinger - og deltagelse i en stor konkurrence - på vej.

Ny udstillingsrække

Efter Art Palm Beach udstilles Glasskibene i Habatat Galleries Florida til marts, Vetri Gallery i Seattle til april og Glass48 hos Habatat Galleries Michigan i maj. Glass48 er både en udstilling og verdens største konkurrence blandt internationale glaskunstnere - og det var på Glass47 sidste år, at et glasskib vandt Collectors' Choice Award, og glasskibene efterfølgende blev udstillet på Fort Wayne Museum of Art.

Habatat Galleries og Vetri Gallery er blevet etablerede samarbejdspartnere over årene, og varetager salget i perioderne mellem kunstudstillinger.

Mette Bentzen fra Egeværk forklarer:

- Det amerikanske marked har taget virkelig godt imod os fra begyndelsen, men vi kan godt mærke, at der er nogle fordele ved at have været i gang i flere år. Det gælder især samarbejde med de gode gallerier. USA har en særlig tradition for glaskunst, og der er nogle vigtige gallerier, der er fyrtårne i den verden. Vi er ved at have etableret nogle gode, faste samarbejder med nogle vigtige spillere, hvilket giver os eksponering hele året samt en blåstempling i forhold til samlerne.

Nye værker

Glasskibene udgør stadig rygraden i den portefølje af værker, der sælges i USA, men succesen har også medført lyst til og mulighed for at eksperimentere mere i begge værksteder, hvilket er tydeligt at se på Art Palm Beach: Glasskibene dominerer billedet, men suppleres også af nye værker i henholdsvis glas og træ.

Nanna Backhaus Brown har videreudviklet sin signatur-teknik, Pastorelli, og blandt andet lavet en installation af magisk svævende, stribede glasobjekter, der fylder en hel væg. Andrew Brown har arbejdet videre med inspiration fra den nordiske historie; resultatet er slebne runesten inspireret af nogle af de cirka 3000 historiske runesten, der findes i Skandinavien.

Mette Bentzen og Lasse Kristensen udstiller svævende og stående træskulpturer; alle inspireret af forunderlige naturfænomener, der er lige foran os: Fugle, skyer og ringe i vandet... Nogle af skulpturerne har indlagt 24 karat guld i nogle af træets årer, og al forarbejdning er både legende og præcis.

Samarbejde fortsætter

- Glasskibenes succes har helt sikkert fået os til at tænke i nogle nye baner. Interesse, åbenhed og nogle købestærke samlere skubber til os på den gode måde, så vi alle tør arbejde videre med de teknikker og udtryk, der optager os som individer. Det giver en spændende og sund dynamik i forhold til Glasskibene, hvor vi arbejder som et kollektiv hele tiden, siger Andrew Brown.

Egeværk tyvstartede 2020-sæsonen i USA med deltagelse på FOG i San Francisco. Her udstillede Mette Bentzen og Lasse Kristensen værker fra deres Ice Series i samarbejde med Sarah Myerscough Gallery, London. Egeværks flytning til Helsingør i maj 2020 påvirker ikke samarbejdet med Backhaus-Brown.

Stemmer du til kommunalvalget i år?