17. oktober 2021
Der er i budgetaftalen afsat 600.000 kr. over to år til arbejdet med fredning af Melby-kilen.
Der er i budgetaftalen afsat 600.000 kr. over to år til arbejdet med fredning af Melby-kilen.
Foto: Niels Jørgen Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Glæde over fredningsplan for kile

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Glæde over fredningsplan for kile
Halsnæs - 13. oktober 2021 kl. 04:40
Af Niels Jørgen Larsen

Det vækker glæde i Danmarks Naturfredningsforening og blandt naboer at der i det budget, som Halsnæs Kommune vedtager endeligt torsdag aften er afsat midler til igangsætning af en fredningssag for den grønne kystkile mellem Melby og Liseleje.

- Vi er i DN Halsnæs både glade og stolte over, at Byrådet har taget vores opfordring til at få fredet Melbykilen alvorligt. Det kan kun gå for langsomt med at få rejst fredningssagen, siger formand Lenni Gottlieb og tilføjer at Danmarks Naturfredningsforenings fredningskyndige, Birgitte Bang Ingrish, har givet tilsagn om at være behjælpelig med processen.

Fredning af Melby-kilen var den enkeltsag som gav flest høringssvar i budgetprocessen, hvor to grundejerforeninger og 22 enkeltpersoner indsendte opfordring til fredning af det område, hvor ejendomsmatador Svend Petersen har opkøbt flere ejendomme og pådraget sig flere sager om overtrædelse af bestemmelser om naturbeskyttelse.

- Vi ser frem til at få juletræsproduktionen udfaset, sprøjtningen med pesticider og gødningen stoppet og de høje hegn fjernet, så der igen kan være åbent landbrugsland, siger Lenni Gottlieb på vegne af DN Halsnæs.

Tak for indsats

Hun tilføjer at DN Halsnæs skylder stor tak til de ihærdige naboer, Susan Holvøe m.fl.

- Uden deres utrættelige arbejde og grundige informationer havde vi i DN ikke haft kendskab til de mange for naturen uheldige aktiviteter i området, siger Lenni Gottlieb.

Initiativtager til underskriftindsamlingen, hvor næsten 2500 skrev under på ønsket om fredning af Melby-kilen Susan Holvøe er også lykkelig for udsigten til en fredning.

- Vi får reddet kilen fra udstykning af sommerhuse eller feriecenter for biodiversiteten, de vilde dyrs, vores efterkommeres og alle der elsker dette områdes skyld. Vi får udfaset juletræsproduktionen, for fremtidens grundvands skyld, og vi har bevist, at hvis vi står sammen, kan vi gøre noget for naturen, siger Susan Holvøe.

600.000 kr.

I det budgetforlig som byrådet vedtager torsdag er der i en såkaldt grøn pakke afsat 200.000 kr. i 2022 og 400.000 kr. i 2023 til rejsning af fredningssag.

Godt nok er Melby-kilen ikke nævnt i den budgetaftale, som de fem partier i byrådet underskrev i sidste uge. Det skyldes hensyn til Dansk Folkeparti for at de også kunne være med i aftalen og efterfølgende ikke er bundet af støtte til fredningssagen, hvis man er repræsenteret i det ny byråd, når sagen konkret skal forhandles her.

Ved præsentationen af budgetaftale slog SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet fast at det handlede om fredning af Melby-kilen, og det bekræftede Venstres Michael Thomsen også efter at partiet tidligere har været modstander af en fredningssag og også stemte imod fredningen af Arrenæs i byrådet.

Rejser du til udlandet i år?