17. januar 2018
Man skal helt ud på kanten af de stejle skrænter for at se betonen fra kanonstillingen. Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
gallery icon

Se billedserie

Man skal helt ud på kanten af de stejle skrænter for at se betonen fra kanonstillingen. Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
Foto: unknown
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gammelt tysk kanonbatteri afsløret i skrænter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gammelt tysk kanonbatteri afsløret i skrænter
Halsnæs - 15. marts 2017 kl. 10:20
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Rester af gamle militære anlæg fra de to verdenskrige kan igen ses i skrænterne ved Spodsbjerg Fyr.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Tidligere borgmester Hans Schwennesen, Hundested, løb som dreng rundt og legede i området ved Spodsbjerg Fyr. Dengang lå betonresterne fra det, der havde været et batteri på stedet. Det lå så langt inde på land og på toppen af de høje skrænter, at der var jord på den anden side ud mod vandet. Men tiden arbejder og skrænterne nedbrydes. I slutningen af 1990'erne lå den tunge betonstruktur så yderligt, at den truede med at tumle ned på stranden og så besluttede byrådet, at det skulle væk.

- Det drejede sig om en 8-10 meter i diameter cementklods, som lå her og som blev spulet inde fra land og ned ad skrænterne, hvor det kom til at indgå i den kystsikring, der er nu, fortæller Hans Schwennesen, som var borgmester i perioden.

Det er en kold og grå martsdag, og Hans Schwennesen udpeger stedet, hvor det gamle batteri var. Schwennesen mener, at der lå to platforme med kort afstand.

Så går vi videre og langt ud mod kanten af skrænten - og herfra kan Hans Schwennesen udpege, at man nu igen kan se resterne af det batteri, der var på stedet. I skrænterne ca 100 meter fra Spodsbjerg Fyr i retning Kikhavn ligger der endnu i dag betonelementer.

- Jeg troede, det hele var væk det hele, siger en overrasket Hans Schwennesen.

Det er tidens tand, der har blottet de sidste rester af det store anlæg. For kysten er sikret, men korrosionen af skrænterne fortsætter, blot i et lidt langsommere tempo.

Betteriet, som det engang var - altså en platform, hvorfra kanoner kunne affyres - har været kendt af stedets lokale. Formand for Hundested lokalhistorisk forening, Søren Jessen har også leget i området som dreng.

- Der blev lavet noget under 1. verdenskrig, som blev udbygget af tyskerne under 2. verdenskrig. Jeg mener bestemt, det er det, man kan se i skrænterne, Siger Søren Jessen, der selv er barnefødt i området.

- Oprindelig blev det bygget i 1917 og var et batteri til at beskytte, hvis der blev lagt minefelt ud ved Kikhavn. Det blev så forladt efter 1918. Tyskerne udbyggede det.

Kæmpe område
Jørgen Strange Lorenzen har gjort tjeneste ved kanonerne og stillingerne i sommeren 1945. Den i dag 92-årige fhv. orlogskaptajn ankom til Spodsbjerg Batteri som 19-årig.

- Det tyske batteri Spodsbjerg var en meget stor tysk kanonstilling, der gik næsten hele vejen fra fyret til Kikhavn. Jeg gjorde selv tjeneste på stedet i seks uger. Vi kom dertil i forbindelse med en særlig infanteriuddannelse, fortæller den ældre marineofficer.

- Vi kom derop til seks uger uden fridage og træning døgnet rundt. Efter de seks uger afsluttede vi med en march i fuld feltmæssig udrustning fra Lynæs til Holmen i København i ét stræk.

Han husker kanonstillingen, som var delvis under jorden og meget tæt ved fyret. Han erindrer ingen tyske bunkers, men barakker.

- Det hele var spærret af med pigtråd og der var masser af ammunition ved kanonstillingen, husker han.

Information
En gruppe studerende ved Skovskolen i Nødebo var i sidste uge i Hundested for at udarbejde et projekt, en såkaldt plejeplan, for området som et led i deres uddannelse.

De mener, at der sagtens kunne informeres bedre om de strukturer, der er i landskabet.

- Vi mener, at det er meget spændende, at der ligger et historisk minde - og det kunne være sjovt, at man oplyste om det, så folk ved, hvad det er der ligger, siger studerende Søren Børsting.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk