9. august 2020
Ejerne af Kivioq har sejlet »den gamle dage« fra Gråsted til Hundested. Fotos: Hanne Guldberg Mikkelsen
gallery icon

Se billedserie

Ejerne af Kivioq har sejlet »den gamle dage« fra Gråsted til Hundested. Fotos: Hanne Guldberg Mikkelsen
Foto: unknown
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gå omborg i et stykke arktisk Danmarkshistorie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gå omborg i et stykke arktisk Danmarkshistorie
Halsnæs - 05. juni 2019 kl. 13:10
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er historiens vingesus, man kan mærke i Hundested netop nu. Helt konkret kan man gå ombord i et stykke arktisk Danmarkshistorie i disse dage, mens Knud Rasmussens ekspeditionsskib Kivioq ligger i Hundested Havn.

Det meget smukke gennemrestaurerede træskib har denne onsdag formiddag seks mand m/k ombord - det er de nuværende ejere Jutta Carstensen og Uwe Käding med familie af børn og børnebørn. Til daglig ligger skibet i Gråsten. Ejerne har nu sejlet »den gamle dame«, som Uwe Käding kalder hende, til Hundested. Og en ældre dame er det i hvert fald, bygget i 1933 til polarforsker Knud Rasmussens 7. Thuleekspedition.

Kivioq kan sejle for både sejl og motor, men sejl kræver fire mand, så denne gang har ejer-ægteparret sejlet det til Hundested på motor.

- Og det gik fint. Det var bare lige en marineøvelse ud for her, vi forstyrrede, smiler Uwer Käding.

Kivioq indgår i det træskibstræf, som er under opsejling i Hundested havne - og det er kun toppen af isbjerget. Denne onsdag er de første træskibe ankommet og ligger spredt i industrihavn og Nordhavn - og der kommer løbende mange flere til.

Der regnes med omkring 70 af de gamle skibe, som samles her officielt fra den 6. juni - men de er altså begyndt at ankomme. Fra klokken ni næste morgen fredag sætter de sejl og kurs mod en venskabelig kappedyst fra Hundested til Holbæk, hvor Træskibssammenslutningen har sit årlige pinsetræf.

Der er åbent skib på det bevaringsværdige Kivioq om eftermiddagene den 5. og 6. juni fra 14-18 og igen den 10. juni fra 14-17. Skibet har været 62 år i Grønland, hvor det i mange år har været anvendt til geologiske og geodætiske ekspeditioner. I 1995 kom det til Danmark og blev i 2011 blev solgt til de nuværende ejere. I dag er der en gruppe af Kivioqs venner, som arbejder på at få skibet permanent til Hundested.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?