15. august 2020
Fyrværkeri kan tage mange former - her er det, som kunne ses ved Fredensborg, da kronprinsparret blev gift.          Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Fyrværkeri kan tage mange former - her er det, som kunne ses ved Fredensborg, da kronprinsparret blev gift. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fyrværkeri-festival skydes i gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fyrværkeri-festival skydes i gang
Halsnæs - 19. august 2019 kl. 08:47
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Frederiksværk skal have en stor fyrværkerifestival med lys, lyd og eksplosioner. Den skydes i gang i år

- Vi skal lave en festival, hvor både borgere og turister på samme tidspunkt kommer hertil og oplever en autentisk festival med krudt og fyrværkeri. Drømmen er, at festivalen kan blive international med fyrværkere fra hele Europa og centrum for at udvikle nye spændende fyrværkerier.

Sådan lyder det fra museumsleder Frank Allan Rasmussen fra Industrimuseet i Frederiksværk.

Frederiksværk var igennem mange år centrum for en meget stor krudt- og kanonproduktion. Krudtværksproduktionen gik i gang i 1758, og stod på de næste godt 200 år - og det var ikke kun til militærets kanoner, der blev fremstillet, men også til Kongehuset og til Tivolis fyrværkeri

- Jeg har arbejdet på det i nogen tid. Ingen by i Danmark kan med større ret end Frederiksværk føre sig frem med fyrværkeri, siger museumslederen.

- Vi vil gerne gøre noget med tilknytning til byens egen historie - og det her er det rigtige valg. Vi mangler en sådan markant begivenhed i byen. Det skal i øvrigt både være en fyrværkeri og eksplosionsfestival - lyden betyder meget, siger museumslederen.

Der er i første omgang afsat 50.000 kroner fra visionspuljen til at sparke den stor festival for fyrværkeri, krudt, eksplosioner, kanoner, og kugler i gang. Og hvordan dét kan se ud, skal opleves på Kulturens Dag i september i år.

En fyrværkerifestival bakkes op af politikerne.

- Meningen er, at vi starter i år i forbindelse med Kulturens Dag. Det er en inspiration til at se, hvad man kan lave her i september, siger formand for udvalget for Kultur, idræt og demokrati, Helle Lunderød (S).

- Det er noget, vi bakker op om - det er specielt og unikt og det er der ikke mange andre byer, der har. Så det bliver i år en lille teaser.

Topprofessionel

Museets folk har ikke selv know-how, men arbejder sammen med en top-professionel fyrværker.

- Det er den samme, som var her i 2006 i forbindelse med Frederiksværks 250 års fødselsdag, forklarer Frank Allan Rasmussen.

- Ham har vi kontakt med igen og han har et stort europæisk netværk. Han kan håndtere sikkerhed og meget andet.

Det er meningen at festivalen skal tiltrække flere turister og sommerhusfolket med børn og børnebørn, samt selvfølgelig lokale.

- Vi tænker, festivalen kan ligge i september og kombineres med lys på Kanalen for eksempel. Vi arbejder på det. Roskilde festival startede jo også med en ølkasse og tre mand, der spillede trommer.

Der findes enkelte andre fyrværkerifestivals i Danmark. Blandt andet i Viborg - men denne har ikke, som det er tænkt i Halsnæs, for alvor fokus på krudt, men derimod på musik og samvær. I Roskilde er der dog en fyrværkerifestival på vej, som forventes at løbe ad stablen første gang i 2020.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?