19. juni 2021
Klar til afgang: V3-byggerne m.fl. markerer 5. maj med optog i Halsnæs.
gallery icon

Se billedserie

Klar til afgang: V3-byggerne m.fl. markerer 5. maj med optog i Halsnæs.
Foto: Anders Nordstrand
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fotos og video: Befrielsesdag med V3-optog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fotos og video: Befrielsesdag med V3-optog
Halsnæs - 05. maj 2021 kl. 08:52
Af Anders Nordstrand

Bemandet med bevæbnede frihedskæmpere rullede V3 gennem stålværkets porte kl. 8, præcis som dengang i 1945 den 5. maj, da Danmark igen var frit efter fem års besættelse.

Publikum stod klar var porten, og veteranbiler holdt på række for at køre med på dagens optog i Halsnæs, der bringer V3 rundt på den rute, som blev kørt med den originale kampvogn i 1945, men i dag køres turen med små afstikkere til sponsorer som tak for deres bidrag til V3-projektet.

De ser ud til at være kampklare om bord på V3 med karabin- og maskinpistol-attrapper.

"Vi fik lige organiseret et tysk maskingevær til at sætte på toppen," fortæller en af V3-byggerne, Per Larsen, med et smil, og manden bag en række bøger om modstandskampen, Jørgen Tved, ser tilbage på den dag i maj 1945: "Jeg var 12 år, da jeg så kampvognen for første gang i optoget gennem byen. Min far var med til at bygge den og var kaldt ind til at gøre V3 færdig. Da han kom hjem, var han helt blændet efter nattens svejsearbejde."

V3 blev oprindeligt bygget af lokale modstandsfolk til at beskytte anholdte landsforrædere og værnemagere mod befolkningens harme, men kampvognen blev dog også brugt i kampen mod Hipogruppen Lorenzen-banden, som havde forskanset sig i et sommerhus i Asserbo den 5. maj.

Om den aktion fortæller Jørgen Tved i det lokalhistoriske blad Prøven:

"Med V3 i spidsen og med to anholdte som vejvisere for flere biler gik turen til Asserbo. Huset blev omringet og kampvognen kørt helt op til huset. Det var mørkt og ingen reagerede på opfordringer til at komme ud, men pludselig lød der et skud og straks blev der givet ordre til skytten, om at afgive en byge fra tårnet i V3."

Aktionen resulterede i tre døde plus 16 anholdte bandemedlemmer.

V3 blev et symbol på den danske modstandskamp og senere vist frem ved frihedsparader i København, Stockholm og Paris.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?