18. oktober 2021
Foreningen Andelsgaarde er på vej til Halsnæs Kommune med planaerne for renovering af Lerbjerggård, hvor man vil opføre et helt nyt hovedhus med stråtag og etablere et fælleshus med et stort drivhus omkring.  Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Foreningen Andelsgaarde er på vej til Halsnæs Kommune med planaerne for renovering af Lerbjerggård, hvor man vil opføre et helt nyt hovedhus med stråtag og etablere et fælleshus med et stort drivhus omkring. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forening håber på flere andelsgårde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Forening håber på flere andelsgårde
Halsnæs - 28. marts 2020 kl. 12:41
Af Niels Jørgen Larsen

Foreningen Andelsgaarde, der i øjeblikket tæller over 1400 medlemmer, overtog sidste år den nedslidte Lerbjerggård i Melby med fem hektar jord for at omdanne den til Danmarks første andelsgård. Senere på sommeren ansatte man Nanna Thomsen og Christopher Lundgren som forpagterpar, og i november kom den gode nyhed om, at RealDania er klar med en million kroner fra puljen Underværker til opførelse af et fælleshus omgivet af et stort drivhus på ejendommen.

arrow Læs også: Friske grøntsager i høj kurs

- Lige nu er vi mest fokuseret på at skitsere og planlægge hele renoveringen af Lerbjerggård. Det tager tid, for bygningsmassen er stor, og planerne rigtig mange. Vi har et stort fokus på, at renoveringen kommer til at passe ind i Melby. Der er allerede flere smukke stråtækte huse i Melby, og derfor opererer vi også med, at hovedhuset skal have stråtag, fortæller formand for Andelsgaarde Rasmus Willig.

Planen er at opføre et helt ny hovedhus, og man er på vej med tegningerne til Halsnæs kommune omkring det og resten af bygningsmassen.

Kenn Thomsen

Hverken 23-årige Christopher eller 27-årige
Nanna har en landbrugsmæssig familiebag-
grund. De mødte hinanden på Kalø Økologiske
Landbrugsskole på Djurrsland og er nu sammen
om projektet i Melby, hvor de skal få det hele
til at gro.                                                                                                                   Foto: Kenn Thomsen


Omkring det særlige projekt, man har fået tilskud til fra »Underværker« siger Rasmus Willig:

- Vi har en rigtig god dialog med RealDania, og når vi har fået et ok fra Halsnæs kommune, regner vi med, at drivhuset kan komme hurtigt op. Nu skal vi se, hvor meget den nuværende krise forsinker projektet, men hvis der ikke er nogle knaster, så kan det gå rigtig stærk. Vi håber på, at drivhuset, som jo også skal fungere som et nyt fælles samlingssted, kan komme op allerede i år.

Arkitekttegningerne er næsten færdige, og Andelsgårde søger fortsat yderligere fondsstøtte.

- Vi er klar til at komme i gang og glæder os meget, for det bliver et markant løft af den nuværende nedslidte bygningsmasse, siger Rasmus Willig.

Kenn Thomsen

Nanna Thomsen og Christopher Lundgren kan
konstatere, at hvidløgene gror som de første
afgrøder på andelsgården.
Foto: Kenn Thomsen


Der har været stort fremmøde, når foreningen har kaldt til arbejdsweekender på gården. Siden man erhvervede Lerbjerggård, er medlemstallet i foreningen steget fra 1000 til over 1400, som betaler 150 kr. hver måned.

- De sidste 14 dage under krisen har vi kun haft nogle få stykker, der har meldt sig ud. Faktisk har vi fået flere medlemmer, end der reelt har udmeldt sig. Jeg trorl at vi alle sammen er ved at blive klar over, at det er nu vi skal handle - og at vi gør det bedst ved at handle konkret og positivt. Klimadebatten er vigtigt, men det er mere vigtigt, at vi bare går i gang med konkrete tiltag, hvor vi kan se en opbyggelig mening, siger Rasmus Willig.

Foreningen har et stærkt ønske om at komme videre til Fyn og Jylland og udvikle en eller flere gårde.

- For hver gård bliver medlemskabet jo mere værd, for alle gårde skal ejes i fællesskab - og skal kunne noget vidt forskelligt. Vi kan fx sagtens forestille os, at den næste gård bliver en biodiversitetsgård, hvor hovedfokus er ren genopretning af natur. Men for Lerbjerggård er fokus på fællesskab, grøntsagsproduktion og skovlandbrug, siger Rasmus Willig.

arrow Se billeder: Ungt par skal få det hele til at gro på en god måde
28. marts 2020 kl. 09:35 Opdateret: kl. 14:32
arrow Én million til andelsgård
21. november 2019 kl. 17:08 Opdateret: kl. 17:08
arrow Gammel gård i Melby på andele
02. august 2019 kl. 10:01 Opdateret: kl. 15:13
Rejser du til udlandet i år?