13. juli 2020
Nørregade 1 første låge i Industrimuseets julekalender.
gallery icon

Se billedserie

Nørregade 1 første låge i Industrimuseets julekalender.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Første låge i Palæets julekalender

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Første låge i Palæets julekalender
Halsnæs - 01. december 2019 kl. 06:19
Af Niels Jørgen Larsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Igen i år kan du følge Industrimuseet Frederiks Værks julekalender her på sn.dk/halsnæs og i Frederiksborg Amts Avis. Hver dag frem til 24. december åbnes en låge i vinduerne på Palæet på Torvet i Frederiksværk.

Billedet og forklarende tekst, skrevet af museumsinspektør Marie Bach, bringes på websiden og i den trykte avis. Emnet for julekalenderen er i år Nørregade i Frederiksværk. De gamle billeder fra julekalenderen kan i år også ses i større format i vinduerne til Nørregade nr. 1, der naturligvis er første motiv i kalenderen.

1. december: Nørregade 1.
Det imponerende hjørnehus direkte ud til kanalen og Classens Bro danner, sammen med Nørregade 2 på det modsatte hjørne, næsten en port til Frederiksværks handelsgade. Velkomsten til gaden blev da også oprindeligt fremhævet, ved at indgangen til butikken i stueetagen var placeret i hjørnet under den klokkeformede front. På selve facaden viser to skjolde tilbage til, at huset blev bygget "Anno 1905", samme år som byen tog skridt til at etablere sit første vand- gas- og elværk på Strandvejen. Nørregade 1 havde ikke været bebygget tidligere, men tiden omkring 1900 sprudlede med nye initiativer. Jernstøberiet var inde i en rivende udvikling, jernbanen kom til byen i 1897, man byggede sin egen kirke, og i 1907 skiftede stedets status fra værk til by. Frederiksværk fik sit officielle købstadsstempel. I denne periode huserede købmand Niels Martinus Nielsen i Nørregade 1, men senere har der overvejende været handlet med tøj - først Herreekviperingshandler Chr. Schmidt og sidenhen Manufakturhandler Holtegaard og sidst "Louise".

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?