16. januar 2021
Projekt for opgradering Krudtværksmuseet kan komme på Finansloven. Arkivaf foto
Projekt for opgradering Krudtværksmuseet kan komme på Finansloven. Arkivaf foto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Finanslov: Venstre vil afsætte millionbeløb til Krudtværksmuseet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Finanslov: Venstre vil afsætte millionbeløb til Krudtværksmuseet
Halsnæs - 20. november 2020 kl. 18:31
Af Anders Nordstrand

I Venstres finanslovsforslag for 2021 har det lokale folketingsmedlem Hans Andersen sammen med partiets kulturordfører Kim Valentin foreslået at afsætte 3,5 mio. kroner til opførelsen af et nyt indgangsparti til Industrimuseet Frederiks Værk.

Hvis det står til Venstre i Folketinget skal millionbeløbet sammen med bidrag fra museet selv, Halsnæs kommune og andre bidragsydere sikre at museets Svovl- og Saltpetermagasin fremadrettet skal danne rammen for hovedindgangen til museet, hedder det i en pressemeddelelse fra folketingsmedlem Hans Andersen, som udtaler:

"Jeg er utrolig glad for at Venstre har prioriteret et så spændende projekt. En sådan opgradering af museet vil uden tvivl være med til at løfte turismen og udviklingen for vores egn samt forstærke forståelsen af den historisk vigtige betydning netop Frederiksværk har haft for dansk krigshistorie. Jeg håber, at de andre partier i Folketinget ligeledes ser potentialet i projektet og vil bakke op om at få det realiseret."

Projekt: Nyt indgangsparti

Venstre refererer i pressemeddelelsen til en projektbeskrivelse fra museet: Industrimuseet Frederiks Værk råder over det bevaringsværdige Svovl- og Salpetermagasin fra 1760’erne med et publikumsareal på 350 m2. Bygningen ligger synlig og let tilgængelig på det enestående Krudtværksområde.

I kraft af sin placering og pondus inviterer Svovl- og Salpetermagasinet til at blive museets nye, markante hovedindgang. Etablering af en ny indgang til Krudtværksmuseet i Svovl- og Salpetermagasinets portrum vil forbedre adgangen til museet generelt og for handikappede i særdeleshed. Den historiske bygning skal bruges i den daglige formidling og være det sted, hvor Frederiksværks historie udfoldes. Her vil vi byde gæsterne velkommen i et univers, der levendegør historien om Frederiksværk som våbenproducent og krudtets anvendelse i både krig og fred.

Portrummet/indgangspartiet skal indrettes med glasdøre, således at de oprindelige træporte kan stå åbne og virke inviterende. Rummet skal huse reception, billetsalg og museumsbutik. Det kræver en del ombygninger, hvor bl.a. loft og gulv fornys og eksisterende installationer udskiftes.
Portrummet vil give adgang til en helt ny udstilling. Udstillingen skal give små og store museumsgæster lyst til læring og tilføje museets grundfortælling et internationalt udsyn. Samtidig bliver gæsterne mindet om alvoren bag destruktionsteknologien. Fortællingen kommer til at handle om død og ødelæggelse, men også om fredelig jagt og kongeligt festfyrværkeri.

"Vi ønsker at formidle nogle af de mest markante begivenheder i Danmarks historie: Slaget på Reden 1801, Københavns bombardement 1807, Treårskrigen 1848-50 og det forsmædelige nederlag i 1864. Alle disse begivenheder har rystet Danmark i sin grundvold."
Indgangspartiet skal på én og samme gang fungere som portal til det oplevelsesrum, hvor museumsgæsten ”nulstilles” med kanonbrag, lysglimt og andre sanseoplevelser og via den ny etablerede museumsgade føre hen til de gamle krudtmøller langs kanalen, der viser krudtfremstillingen fra a til z.

Museumschef Frank Allan Rasmussen: "Det er meget glædeligt, at forslaget er godt modtaget, og der forhåbentligt kan afsættes midler til projektet, som giver en fantastisk indgang til 300 års danmarkshistorie med krudt, kugler og kanoner."

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?