19. september 2019
Det private plejefirma med base på Havnevej vil blive mødt med strejke og blokade fra FOA, hvis der ikke er indgået en aftale inden 15. juni.                Foto: Niels J. Larsen
Det private plejefirma med base på Havnevej vil blive mødt med strejke og blokade fra FOA, hvis der ikke er indgået en aftale inden 15. juni. Foto: Niels J. Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: FOA varsler konflikt mod VikaPleje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FOA varsler konflikt mod VikaPleje
Halsnæs - 15. maj 2019 kl. 06:11
Af Kasper Daugbjerg Dønbo
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det private plejefirma Vikapleje ApS, som holder til i Frederiksværk, vil blive mødt med både strejke og blokade fra FOAs medlemmer. Det meddeler fagforeningen, som varsler en konflikt der træder i kraft den 15. juni.

arrow Læs også: Anonym kritik: Vika Pleje fifler stadig

- Vi kan ikke acceptere, at medarbejdere som leverer pleje til de ældre i Halsnæs Kommune skal arbejde under ringere vilkår, end deres kolleger i den kommunale ældrepleje og andre private leverandører, siger formand for FOA Mona Striib om det konfliktvarsel, der netop er sendt til det private plejefirma Vikapleje ApS.

Strejken og blokaden betyder, at ingen medlemmer af FOA kan arbejde eller søge arbejde hos Vika Pleje, der er godkendt som leverandør i Halsnæs Kommune.

Fagforeningen har igennem flere år forsøgt at få virksomheden til at sikre vilkår for medarbejderne, men ledelsen har ikke været interesseret i at tegne overenskomst.

- FOA har overenskomst med en lang række plejevirksomheder på det private område, men vi ser stadig en del af de her virksomheder, som dumper løn og arbejdsforhold for at score en højere profit. Det er både usympatisk overfor medarbejdere, de andre aktører på markedet og for det danske arbejdsmarked, der er bygget op om aftaler mellem arbejdsgivere og lønmodtagere, siger Mona Striib.

Fagforeningen er kommet i besiddelse af en lønseddel fra en tidligere medarbejder i VikaPleje og har efterfølgende lavet beregninger, som viser forskellen på de arbejdsvilkår en medarbejder i VikaPleje har sammenlignet med en kommunalt ansat social- og sundhedshjælper samt en ansat i et privat plejefirma med overenskomst med FOA.

Beregninger viser i følge FOA, at de ansatte hvert år går glip af omkring 90.000 kroner i løn og pension i forhold til deres kolleger i både andre private plejefirmaer, som har overenskomst med FOA og i den kommunale ældrepleje.

Hos Vika Pleje har de hørt om varslet, og ejeren af VikaPleje, Morten Angly, gør det klart, at virksomheden er indstillet på dialog med fagforeningen.

- I stedet for en kamp, så lad os have en dialog, siger Morten Angly til Frederiksborg Amts Avis og gør det klart, at han allerede har aftalt at mødes med FOA, inden varslet træder i kraft.

- Jeg har lavet en mundtlig aftale med FOA, om at vi skal mødes og indlede forhandlinger for at lave lokal aftale, siger Morten Angly.

Det er hans datter, Naja Maria Angly Norby, som driver virksomheden, og at han først fornylig er blevet bekendt med, at FOA gennem to og et halvt år har forsøgt at få VikaPleje til at indgå en overenskomstaftale.

- Samfundet havde ikke set ud som i dag, hvis ikke det var for fagforeninger. De er så stærke, og dem skal vi ikke kæmpe i mod. Jeg er - og har hele tiden været - for at lave en aftale.

- Min datter har haft regnet på det og synes ikke, at vi havde råd til det, men vi er enige om at finde plads til det. Men vi har kraftigt tænkt os at lægge op til, at FOA udligner de konkurrencemæssige vilkår mellem kommune og privat sektor. For de er ikke fair, siger Morten Angly.

arrow Konfliktvarslet firma under særligt opsyn
16. maj 2019 kl. 11:41 Opdateret: kl. 11:07
arrow Til kamp mod løndumping
16. maj 2019 kl. 04:12 Opdateret: kl. 15:51

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede