19. april 2019
Thue Lundgaard og Enhedslisten i Halsnæs vil have kommunen til at droppe alt samarbejde med Danske Bank. 

Foto: Kasper D. Dønbo
Thue Lundgaard og Enhedslisten i Halsnæs vil have kommunen til at droppe alt samarbejde med Danske Bank. Foto: Kasper D. Dønbo
Foto: unknown
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Enhedslisten: Kommune bør droppe Danske Bank

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Enhedslisten: Kommune bør droppe Danske Bank
Halsnæs - 21. september 2018 kl. 11:08
Af Kasper Daugberg Dønbo
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der skal ikke været forretninger mellem Halsnæs Kommune og Danske Bank. Det mener Enhedslistens byrådsmedlem Thue Lundgaard, som vil have truffet politisk beslutning om, at kommunen dropper alt samarbejde med banken.

- Vi vil geren have truffet politisk beslutning om, at kommunen ikke længere støtter og samarbejder med banker, der har svindlet og bedraget. Vi bør se bort fra dem og tage afstand fra dem, siger Thue Lundgaard.

Han har indstillet, at sagen bliver drøftet på næste byrådsmøde, og at der træffes en beslutning, som indarbejdes i kommunens indkøbspolitik.

Et lignende forslag har partiet stillet i Svendborg Kommune, og Socialdemokratiet i Hørsholm Kommune har ytret ønske om noget lignende.

Halsnæs kommune har i øjeblikket forretninger med Danske Bank, og Enhedslisten ønsker, at kommunen drøfter muligheden for at udtræde af samarbejdet - enten med det samme, eller når aftalen næste gang skal genforhandles. Partiet vil have administrationen til at undersøge vilkårene og økonomien i at træde ud af samarbejdet med Danske Bank.

- Hvis det koster mange millioner kroner at træde ud af en aftale, kan det blive for dyrt at træde ud nu. Så må vi i stedet lade være at indgå nye samarbejder, og når den nuværende ordning ophører, skal den ikke genforhandles, siger Thue Lundgaard.

Partiets udmelding kommer få dage efter, at Danske Bank har afholdt pressemøde om deres interne redegørelse af sagen om hvidvask i Danske Banks filial i Estland.

Berlingske har i flere år gravet i sagen, som gradvist har vokset sig større. På pressemødet kom det frem, at op mod 1.500 milliarder kroner er strømmet gennem den estiske filial mellem 2007-2015 og i følge Finans' oplysninger er der formodet hvidvask for mindst 100 mia. euro - altså 745 mia. kr.

Den interne undersøgelse peger på, at det er tidligere og nuværende medarbejdere i Estland-filialen, som bærer skylden for, at det er gået så galt. Samtidig frikender den Danske Banks bestyrelse, bestyrelsesformand Ole Andersen og den adm. direktør Thomas F. Borgen - sidstnævnte er dog fratrådt sin stilling.

De konklusioner giver Thue Lundgaard ikke meget for.

- Banken erkender at have medvirket til at vaske kriminelle penge hvide i et helt ufatteligt omfang. Den danske ledelse har været vidende om det længe og har ikke reageret på det. Det er utilgiveligt, siger han.

Når Halsnæs Kommune skal finde en ny bank, ønsker Enhedslisten desuden, at det ikke bliver Nordea.

- I december blev Nordea dømt for bankens medvirken til skatteunddragelse i den sag, der er kendt som Panama Papers. Vi skal ikke kommunalt støtte og bruge banker, som Nordea og Danske Bank, som har været indblandet i hvidvask og skatteundragelse.

- Der er masser af banker i Danmark, og vi bør vælge et andet alternativ end de to, siger Thue Lundgaard.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede