21. oktober 2021
Det var engagerede paneldeltagere og udskolingselever på Melby Skole der mødtes til valgdebat i Melby-hallen mandag formiddag som del af projekt Skolevalg 2021.                                                                                                                       Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Det var engagerede paneldeltagere og udskolingselever på Melby Skole der mødtes til valgdebat i Melby-hallen mandag formiddag som del af projekt Skolevalg 2021. Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Engageret ung valgdebat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Engageret ung valgdebat
Halsnæs - 11. oktober 2021 kl. 18:28
Af Niels Jørgen Larsen

MELBY: Skattebetalt frokost og niveaudeling i folkeskolen var hovedemnerne, da der mandag formiddag var politisk debat i Melby-hallen for udskolingen på Melby Skole, inden eleverne allerede på torsdag - en måned før kommunalvalget - skal til stemmeurnerne.

Det handler om Skolevalget 2021, som Melby Skole - samt Hundested og Ølsted skoler - deltager i med samlet 80.000 elever på landsplan. Før eleverne skal stemme har de været igennem et undervisningsforløb og mandag altså valgmøde med tre repræsentanter for politiske ungdomspartier - og virkelig engagerede og spørgelystne elever blandt tilhørerne.

Panelet bestod af den 19-årige socialdemokrat Maria fra DSU, Markus på 17 år fra Konservativ Ungdom samt Mathias på 18 år fra SF's ungdom, som hver især indledte med at fortælle, hvorfor de har engageret sig i de politiske ungdomsbevægelser.

Frokost og niveauer

Melby-eleverne havde udvalgt tre mærkesager blandt et katalog på 20 emner, som indgår i Skolevalget, der er et samarbejde mellem Danmarks Ungdoms Fællesråd, Børne- og undervisningsministeriet og Folketinget.

Spørgsmålet om skolekantiner og frokostordninger har været noget af en "frem og tilbagesag" I Halsnæs Kommune, så måske var det derfor at skattebetalt frokostordning til alle var første emne.

Her var der et ja fra både Maria og Mathias, mens Markus fra KU mente at det måtte være op til den enkelte skole selv at bestemme. Han blev så spurgt hvad et mindretal på måske 20 procent, der havde virkelig brug for en frokostordning skulle gøre, hvis flertallet på skolen var imod. Mens andet andet spørgsmål lød om man ville sætte skatten op for at betale for frokost på alle landets skoler.

Også omkring niveaudeling i folkeskolen kom der mange spørgsmål og kommentarer fra eleverne til de to unge politikere, der også kunne bidrage med egne erfaringer fra deres folkeskoletid. Bl.a. blev ordblindes problemer taget op.

Men man nåede også at diskutere klimaforandringer og atomkraft, inden valgmødet sluttede.

Torp imponeret

Skolevalgmødet blev overværet af det lokale folketingsmedlem Trine Torp (SF), som var ganske imponeret af både paneldeltagerne og den interesse Melby-eleverne viste for sagen.

- De argumenterer godt, de unge. Emnerne gode til at vise de politiske forskelle, og der var mange forskellige spørgsmål fra eleverne- Man kunne fornemme, at det var ung til ung. det gør noget ved debatten og giver mod på at tage ordet, sagde Trine Torp efter halvanden times debat.

Skolevalget er samlet et tre ugers undervisningsforløb, der som nævnt slutter med at alle eleverne stemmer på torsdag, hvor der holdes valgaften på Christiansborg, som vises på folketingets tv-kanal.

- Projektet er med til at give indblik i at politik handler om konkrete ting som har indflydelse på hverdagen. Det gør politik vedkommende og kan måske få nogle unge til at melde sig ind i partierne eller bare få stemmeprocenten blandt de unge op, siger Trine Torp.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?