21. januar 2019
Forsiden af Frederiksborg Amts Avis med storbranden i Karsemoselejren august 1970. 			                     Fotos: Niels J. Larsen
gallery icon

Se billedserie

Forsiden af Frederiksborg Amts Avis med storbranden i Karsemoselejren august 1970. Fotos: Niels J. Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En lejr de færreste kender, brændte ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En lejr de færreste kender, brændte ned
Halsnæs - 18. juli 2018 kl. 12:22
Af Niels J. Larsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Arbejdsløse københavnere, nazister, flygtningebørn, civilforsvar og militærnægtere har rollerne i fortællingen om Karsemoselejren - en lejr de færreste i dag kender til.

Den havde en omskiftelig tilværelse og dramatisk historie, men i dag er det de færreste, der kender til lejrens eksistens og beliggenhed. For at tage det sidste først:

Lejren lå på »Sandet«, tæt ved Sandkroen og den velkendte købmandsbutik. På en sidevej til Helsingevej, Skovtoften, finder man i dag en indkørsel, afmærket af Naturstyrelsen.

Bag denne er resterne af et asfalteret areal og bagved et større engområde.

Eneste liv på stedet er en række bistader, som en lokal biavler har opstillet efter aftale med skovens folk.

Anderledes drama var her en august-nat i 1970. Den røde hane galede, den daværende lejr brændte ned på to timer. For aldrig at blive genopbygget.

På det tidspunkt husede Karsemoselejren militærnægtere. Tidligere hørte den under Civilforsvaret. Under besættelsen var lejren hjemsted for det berygtede Schalburg-korps.

Efter krigen boede her en periode flygtningebørn, ligesom den blev ferielejr for københavnerbørn, inden Gabriel Jensens Ferieudflugter erhvervede den nedlagte skole i Unnerup ved Vejby og oprettede lejr her.

Frederiksborg Amts Avis har været en tur i arkiverne og allieret sig med både en nabo til lejren og en tidligere formand for Frederiksværkegnens Historiske Forening for at tegne et billede af den ukendte lejr.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis onsdag

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk