28. februar 2020
Lasse Kristensen og Mette Bentzen udstiller fra i dag træskulpturer inspireret is. Det sker i Gjethuset. 			Foto: Egeværk
Lasse Kristensen og Mette Bentzen udstiller fra i dag træskulpturer inspireret is. Det sker i Gjethuset. Foto: Egeværk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Egeværk i is og træ

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Egeværk i is og træ
Halsnæs - 16. august 2019 kl. 15:21
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tusinder af mennesker møder dem hvert år og ser deres arbejde på havnen i Hundested, hvor Egeværk har sit snedkerværksted.

Fra denne lørdag kan man også se det prisbelønnede træarbejde i Gjethuset i Frederiksværk. Her viser det prisvindende værksted - Mette Bentzen og Lasse Kristensen modtog Snedkerprisen i år og Lasse Kristensen har vundet Danmarksmesterskaberne i Møbelsnedkeri og det nordiske mesterskab i Norge - en serie skulpturelle møbler. Skamler, borde, stole - som er i spændingsfeltet mellem skulptur og brugsgenstand og i det forarbejdede træ, som giver lyst til at lade hænderne stryge henover det.

- Kælemøbler, kaldte daværende minister Christine Antorini dem, da hun besøgte virksomheden, der drives af møbelsnedkerne Mette Bentzen og Lasse Kristensen.

De to er i øvrigt kendte for deres meget succesfulde samarbejde med naboen, Glassmedjen, med hvem de fremstiller de næsten ikoniske vikingeskibe i træ og glas.

Skibe, som kronprinseparrets og deres børn havde lejlighed til at kigge nærmere på, da de var forbi på sommersejlands med kongeskibet Dannebrog.

Alle værkerne på den nye udstilling i Gjethuset er inspirerede af is og smeltning. Gennem observationer i naturen og manipulering af smelteprocesser i snedkerværkstedet har Egeværk afdækket og studeret isens mangeartede udtryk. De mest interessante udtryk er omsat til en række unikaværker i nordisk træ.

- Vi har igennem de senere år bevæget os mere og mere ind på en international scene, hvor der arbejdes med træ på helt nye måder. Traditionerne udfordres - der tænkes ikke så meget i funktion og slet ikke i lige vinkler. Træet opløses til flydende former, bliver til vilde spidser, træ blandes med andre materialer, tunge bordplader stilles ovenpå glasben. Det er et vildt og kunstnerisk univers, og træet er her noget, man kan boltre sig med på linje med materialer som keramik, ædelmetaller og glas. Vores elskede materiale er ikke begrænset til at blive til plankegulve og pæne spisestuestole. Og hvorfor skulle det egentlig også det? siger Mette Bentzen

Udstillingsperioden er fra den 17. august til den 11. september. Der er fernisering lørdag den 17. august klokken 13.