24. september 2021
Lasse Kristensen og Mette Bentzen har brug for mere plads. Derfor flytter de nu Egeværk fra Hundested Havn til Helsingør.
gallery icon

Se billedserie

Lasse Kristensen og Mette Bentzen har brug for mere plads. Derfor flytter de nu Egeværk fra Hundested Havn til Helsingør.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Egeværk flytter fra havnen: Har brug for mere plads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Egeværk flytter fra havnen: Har brug for mere plads
Halsnæs - 04. januar 2020 kl. 04:14
Af Kasper Daugbjerg Dønbo

Gæsterne stod tæt mellem høvlebænke, maskiner, værktøj og skulpturer, da Mads Raaschou, oldermand i Københavns Snedkerlaug, i foråret overrækte Snedkerprisen 2019 til Lasse Kristensen og Mette Bentzen fra Egeværk. Men pladsmanglen har ikke været begrænset til festlige lejligheder. Længe har møbelsnedkerne følt, at pladsen på værkstedet var trang, og det tager de nu konsekvensen af og flytter Egeværk fra Hundested Havn til Helsingør.

arrow Læs også: Nyskabelse på hovedstrøget: Egeværk åbner signatur-butik

- Vi er groet ud af vores lokaler her. Det er blevet for småt. Det er den primære årsag til flytningen, men der er mange overvejelser, når man skal tage sådan en beslutning, siger Mette Bentzen og kalder afskeden både vemodig og glædelig.

- Det er glædeligt, at vi endelig har fundet nogle omgivelser, der kan rumme Egeværk i fremtiden og som giver mulighed for, at vi kan udfolde os endnu mere. Omvendt er det selvfølgelig vemodigt at forlade havnen, som gennem ni år har dannet rammen om Egeværk, siger Mette Bentzen.

Højt til loftet

De nye omgivelser er en gammel værftshal i Helsingør, som parret har købt og skal sætte i stand. Den overtager Mette Bentzen og Lasse Kristensen i marts og til maj rykker de officielt ind med store planer i flytteklasserne. Stor travlhed og fysisk større projekter kræver mere albuerum.

- Hallen er fire gange så stor som vores nuværende lokaler og har syv meter til loftet. Det bliver spændende og med et koncept, som vi ikke tror findes magen til i Danmark, siger Mette Bentzen.

Det nye Egeværk får et stort åbent værksted, hvor man kan se møbelsnedkerne over skulderen, når møbler og skulpturer bliver formet og skabt. Samtidig får de et stort gallerirum på 300 kvadratmeter. Her skal være plads til at tænke stort, både på egne og håndværkfagenes vegne. En del af inspirationen har Egeværk-parret fået på de mange udstillinger, de har været på rundt om i verden.

egeværk2

Egeværk deltog på FN's klimatopmøde med
skulpturen Orbit. Det satte gang i større efter-
spørgsel på skulpturelle møbler, og Egeværk
vil gerne bruge mere tid på det; større
projekter, værker og udstillinger. Det kræver
mere plads, som de får i Helsingør. 
Privatfoto


- Når vi har så meget rum, så kan vi tænke større tanker. Derfor vil vi både udstille egne og andres ting. Det skal være kunstnere eller kunsthåndværkere, som har arbejdet fint og innovativt med håndværket og er med til at forny traditioner osikre, at de lever videre i fremtiden, siger Mette Bentzen og fortsætter:

- Samtidig vil vi gerne lave et årligt seminar, hvor vi tiltrækker og samler internationale makers - kunstnere, kunsthåndværkere, kuratorer, designere og museer - og italesætte værdien i at skabe håndgjorte ting.

Starten på noget andet

Så stort var der næppe nogen, der tænkte, da Egeværk i 2011 åbnede i et af de små, røde huse på Kajgaden med et værksted på 46 kvadratmeter efter at have sagt farvel til deres fælles læreplads PP Møbler i Allerød. Da pladsen blev for trang, fik de kvit og frit lov at låne plads på Bendixens værft, inden de i 2015 satte skovlen i jorden til det sorte hus på Nordre Beddingsvej, som blev kaldt alverdens skældsord af borgere i Hundested forud for byggeriet.

Bygningen blev etableret i et fælles ejerskab med Hundested Havn, og havnefoged Søren Brink tager nyheden om Egeværks afsked helt rolig.

Billede

Egeværk startede i 2011 i et lille rødt hus i
Kajgaden på bare 48 kvadratmeter. Siden 
har Egeværks succes ad flere omgange
krævet nye omgivelser. 
Foto: Allan Nørregaard


- Det er en god historie, at de er vokset ud af værkstedet og har brug for mere plads. Det kan vi desværre ikke tilbyde, men så må vi kæmpe for at finde nogen andre, der kan være i deres lokaler og skabe en ny god historie. Det kan blive starten på noget andet, siger Søren Brink

Fra kajkanten har møbelsnedkeren været en del af den opblomstring, som kulturkajen på havnen har været igennem. Nogle vil måske endda kalde dem en motor for udvikling i de senere år, men havnefogeden føler sig sikker på, at Egeværk kan erstattes.

- Trækplasteret har været den samlede pakke af kulturelle tilbud. Der har Egeværk været en spydspids og slået igennem internationalt, og det bliver da en udfordring at finde nogen, som kan det. Men det er jeg fortrøstningsfuld omkring.

Søgt i to år

Flytningen er ingen forhastet beslutning. Faktisk har Egeværk i to år arbejdet på at finde en ny løsning.

- I to år har vi arbejdet på at få et større sted, og der har været flere projekter i spil. De to første projekter på havnen gik desværre ikke, fordi vi har brug for meget plads. Nu hopper vi så et nyt sted hen, hvor vi kan få andre rammer, end der er mulighed for her, siger Mette Bentzen og afslører, at det også har været på tale, at Egeværk både havde matrikel i Hundested og Helsingør.

- Vi overvejede den løsning, men vi var bekymret for at splitte vores lille hold op på to matrikler, hvor vi ville miste dynamik og ikke kunne snakke sammen.

Til gengæld kommer flytningen ikke til at have betydning for samarbejdet med glaspusterne Backhaus&Brown om de berømte glasskibe, selvom kunsthåndværkerne ikke længere kommer til at arbejde dør om dør.

Billede

Glaspusterne Backhaus&Brown og møbel-
snedkerne fra Egeværk opnåede interna-
tional anerkendelse for Glasskibene, som
de sammen står bag. Det samarbejde vil
fortsætte. 
Privatfoto


- Vi vil stadig samarbejde med Nanna og Andrew. Der kommer nok til at køre en bil frem og tilbage med glasskibe mellem Helsingør og Hundested. Og endnu flere mennesker kommer til at se dem, for nu bliver de udstillet begge steder, siger Mette Bentzen.

arrow Ny stor hæder til Egeværk:- Uden håndværk, ingen fornyelse
28. februar 2021 kl. 04:34 Opdateret: kl. 16:46
arrow Egeværk tager endnu en flot pris hjem
04. september 2020 kl. 13:30 Opdateret: kl. 13:30
arrow Følg en offentlig nedsmeltning
07. august 2020 kl. 11:19 Opdateret: kl. 11:19
Stemmer du til kommunalvalget i år?