21. maj 2019
Finn Nielsen har endelig fået lov at kystsikre sommerhuset ved Liselejes kyst efter fire års strid med Kystdirektoratet. Et entreprenørfirma gik for en uge siden i gang, og Finn Nielsen forventer, at de er færdige inden efterårs- og vinterstormene kommer.             Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Finn Nielsen har endelig fået lov at kystsikre sommerhuset ved Liselejes kyst efter fire års strid med Kystdirektoratet. Et entreprenørfirma gik for en uge siden i gang, og Finn Nielsen forventer, at de er færdige inden efterårs- og vinterstormene kommer. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter 4 års strid: Nu kan Finn sikre sit hus mod vandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter 4 års strid: Nu kan Finn sikre sit hus mod vandet
Halsnæs - 23. oktober 2018 kl. 04:02
Af Kasper Daugbjerg Dønbo
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I en uge har to store maskiner skramlet rundt på stranden foran Finn Nielsens sommerhus på Kystvej i Liseleje. For nogle ville larmen og postyret formentlig være en irritation, men for Finn Nielsen er det præcis, hvad han har håbet på i over fire år.

arrow Læs også: Kystsikring har spærret strandadgang i to år

Maskinerne er nemlig ved at kystsikre sommerhuset og i takt med, at gravemaskinen løfter de tonstunge sten på plads, bliver en tilsvarende byrde løftet af Finn Nielsens skuldre.

- Det er rigtig dejligt. Vi har brugt så meget tid og så mange penge på at sikre huset, og nu sker det endelig, siger Finn Nielsen til Frederiksborg Amts Avis.

Han behøver ikke at bladre i stakken af papirer på bordet for at huske den præcise dato, hvor Kystdirektoratet gav grønt lys til kystbeskyttelses-projektet. Det var den 9. august - mere end fire år efter at Finn Nielsen i april 2014 første gang tog kontakt til Kystdirektoratet.

Det skete i kølvandet på stormen Bodil, hvis hidsige vindstød og store bølger havde ædt størstedelen af klitten foran huset. Bare seks meter adskilte murene fra vandet.

Årsagen til, at det har taget familien så lang tid at få tilladelse til at kystbeskytte huset, skal findes i gravemaskinens grab. Sten - eller på fagsprog »hård strandbeskyttelse«. Familien ønskede at kystsikre med sten, men Kystdirektoratet »hadede« i følge Finn Nielsen sten.

- Vi har været meget frustreret, for sagen trak ud, og vi fik ikke lov at lave hård strandbeskyttelse. Så efter hver storm måtte vi op og besigtige, om der var sket noget med huset og grunden, og vi har været nervøse mange gange, siger Finn Nielsen.

Sagen rummer et utal af breve, mails, fem forskellige sagsbehandlere, beregninger og møder - hos Kystdirektoratet i Lemvig og i huset i Liseleje. Her har også lokalpolitikere og folketingsmedlemmer været forbi for at se og høre om problemerne med kystbeskyttelse.

Løsningen kom i sidste ende fra Christiansborg. Her blev det sidste efterår besluttet at lempe Kystloven, så den tillader mere hård kystbeskyttelse og lade myndigheden på området overgå til kommunerne.

- Vi nåede faktisk at få tilladelsen fra Kystdirektoratet, inden myndigheden skiftede. Men der er ingen tvivl om, at det lempelsen af loven, som har gjort det muligt, siger Finn Nielsen.

Med afgørelsen i hånden kan han endelig få huset beskyttet. Ordentligt og i overensstemmelse med de planer, som i fire år har haft.

Konkret betyder det, at de sporadiske sten, som lå og beskyttede grunden er flyttet væk. Siden er lagt et stort lag sand med en fiberdug over, som løber helt ind under stranden. Herefter er der bygget ovenpå med gradvist større sten.

Til arbejdet er der brugt 120 tons små sten, 220 tons større sten og 900 tons kæmpe sten. Dertil 300 tons sand.

- Men så burde det også kunne holde til en Bodil mere. Det holder nok også vores liv ud, siger Finn Nielsen.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis tirsdag

arrow Beboere føler sig som gidsler i kystsikring
15. august 2016 kl. 11:29 Opdateret: kl. 12:50

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede