19. oktober 2019
Mogens Nørgaard Olesen og Angela Guski slog et slag for dannelsen i Bogsalonen i lørdags. Privatfoto
Mogens Nørgaard Olesen og Angela Guski slog et slag for dannelsen i Bogsalonen i lørdags. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debatter om dannelse og bæredygtighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debatter om dannelse og bæredygtighed
Halsnæs - 10. december 2018 kl. 05:49
Af Niels Jørgen Larsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mens juleregnen silede lørdag formiddag blev der med 50 meters mellemrum i Jernbanegade afholdt to arrangementer, der som en sjældenhed her i december ikke handlede om jul.

I Bogsalonen drøftede man dannelse, og på den anden side af gaden i Paraplyen var emnerne bl.a. bæredygtighed og stress med Alternativet som arrangør.

Bogsalonen i Jernbanegade i Frederiksværk har de seneste lørdage budt på et lille åndehul med forfattersamtaler i de bløde stole i caféen. I lørdags blev der i to timer diskuteret dannelse på livet løs, da Mogens Nørgaard Olesen og Angela Guski besøgte Bogsalonen. De to forfattere har redigeret og bidraget til antologien "Ud med dannelsen - 50 år efter 1968", der er en debatbog om forholdet mellem dannelse og uddannelse.

Samtalen kom i høj grad til at handle om, hvad der er sket på uddannelsesområdet gennem de 50 år. Mogens Nørgaard Olesen fortalte blandt andet fra sin tid på Frederiksborg Statsskole, og Angela Guski, der stammer fra Tyskland, bidrog med sammenligninger mellem Danmark og andre lande.

Forfatterne mener, at dannelsesidealet langt hen ad vejen er forsvundet, og der var barske ord om udviklingen på både de danske gymnasier og universiteter:

I Paraplyens hyggelige kælder-cafe havde Alternativet Halsnæs lørdag eftermiddag samlet 15 engagerede personer til debat omkring et par helt centrale emner: bæredygtighed og stress.

Den lokale mag. art i psykologi, Nadja Prætorius holdt et indsigtsfuldt , præcist og veldokumenteret indlæg, hvor hun gjorde op med det aktuelle konkurrencesamfund.

Klima- og demokratiforsker ved Aalborg Universitet i København og folketingskandidat for Alternativet i Nordsjælland , Theresa Scavenius satte i et energisk oplæg hverdagens problemer og udfordringer i et større perspektiv.

- De to oplægsholdere fandt stor genklang hos tilhørerne, som helt tydeligt følte sig berigede og især pegede på betydningen af at præge og værne om børnene og de unge. Nødvendigheden af en langt større focus på, omsorg for og investering i de lokale børneinstitutioner og skoler blev grundigt understreget, siger Hans Hansen om mødet.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede