12. juni 2021
12HAA vilde haver (2)
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De vilde haver breder sig i Halsnæs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De vilde haver breder sig i Halsnæs

Frøene er sået til mere natur i haver og på offentlige arealer

Halsnæs - 09. maj 2021 kl. 10:09
Af Anders Nordstrand

En bevægelse med mere natur i haverne er ved at brede sig i Halsnæs, som er med i den landsdækkende konkurrence 'Danmarks Vildeste Kommune', udskrevet af miljøministeren.

Konkurrence eller ej, så har Erwin gennem nogle år arbejdet med at gøre sin have i Hundested mere vild med flere naturlige planter - et tema han har taget med i sit job som pedelmedhjælper på Frederiksværk Gymnasium og HF, hvor elever sidste uge stod for tilplantning med jernurt og katost foran skolens hovedindgang. Det sker som et praktisk indslag i biologiundervisningen.

"Her står rhododendron og påskeliljer, som er nogle fremmede planter, og det har vores insekter egentlig ikke så meget glæde af. Nu sætter vi nogle nye planter. som også kommer til at se godt ud og gavner insekter og fugle. Det handler om biodiversitet," fortæller Natasca fra 2. HF, og klassekammeraten Mathilde svarer prompte på spørgsmålet, om hvorfor det er så vigtigt: "Fordi vi er nogle svin og har alt for mange planter, der ikke er naturlige, og så har vores insekter ikke nok at leve af."

Begge elever har gang i hjemmeprojekter med mere natur i haverne, f.eks. flere bede med vilde blomster: "Man skal jo starte et sted."

Biologilæreren Stine synes, at Erwin har taget en god trend med til skolen, hvor udendørsarealerne med græs ikke bliver klippet som før, naturlige planter får lov til at vokse frem og nye planter får grobund som i eksemplet med bedet ved hovedindgangen.

"Det giver grundlag for mere biodiversitet på skolens område, og undervisningsmæssigt kan vi følge successionen, forandringen, se hvad der vokser frem og undersøge, hvilke insekter, fugle, dyr det tiltrækker. Det giver nogle gode inputs til undervisningen, og samtidig vokser naturens mangfoldighed omkring skolen," fortæller biologilæreren.

Erwin tilføjer, at græs og planter langs murene får lov at vokse, kompost og grene placeres i bunker, som dyrene kan boltre sig i, lige som der skabes nogle frit voksende områder på bl.a. skolens store sportsplads.

Flere vilde haver

Udvalgsformand Anja Rosengreen er begejstret for initiativet på gymnasiet og håber, at flere skoler og haveejere hopper med på bølgen.

Hun har ladet sin have i Lynæs vokse mere vild, så bevoksningen ligner mere og mere stejlepladsen på den anden side af hækken, men hun har også sået blomsterfrø i et lille bed.

"Det er spændende at kunne være med til at skabe mere biodiversitet. Halsnæs er tilmeldt konkurrencen om at være den vildeste kommune i landet, og jeg har fået masser af henvendelser om, hvordan man tilmelder sig og kommer i gang. Alt det er vi nu ved at sætte lidt i system i samarbejde med Grønt Råd, for i forbindelse med konkurrencen skal der dokumenteres en del omkring de forskellige initiativer," fortæller Anja Rosengreen, og forklarer at flere af de offentligt ejede arealer kommer med på den vilde bølge.

"Vi skal gentænke den måde, vi plejer vores områder, så de får mere naturpræg og styrker biodiversiteten."

Lad det gro

"Der er efterhånden en del vilde haver og arealer her i området, men det kan sagtens gøres bedre," konstaterer forfatter og musiker Dorte Abrahamsen, som har ladet sin have gro i Lynæs, med lidt leslåning holdes græsset i ave, så planter kan vokse frem, insekter og fugle kommer til.

Hun har lavet undervisningsmateriale for de mindste om natur og vilde haver, udgivet i samarbejde med Novo Nordisk Fonden - læs mere i næste uges Halsnæs Avis.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM