16. juni 2021
Det kan ikke betale sig at opføre en dæmning mellem Hundested og Rørvig, vurderer akademiingeniør hos COWI, Arne Bernt Hasling i DAGBLADET Roskilde.
Det kan ikke betale sig at opføre en dæmning mellem Hundested og Rørvig, vurderer akademiingeniør hos COWI, Arne Bernt Hasling i DAGBLADET Roskilde.
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dæmning mellem Hundested-Rørvig kan ikke betale sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dæmning mellem Hundested-Rørvig kan ikke betale sig
Opdateret 23. august 2009 kl. 16:55
Halsnæs - 22. august 2009 kl. 08:45
Hundested: Det kan ikke betale sig at opføre en dæmning mellem Hundested og Rørvig, vurderer akademiingeniør hos COWI, Arne Bernt Hasling i DAGBLADET Roskilde.

COWI har for flere kommuner blandt andet Roskilde Kommune lavet kort, der viser, hvordan vandet i Roskilde Fjord vil stige frem mod år 2100, og det kan bedre betale sig at lade de oversvømmede områder forsvinde i havet, end at bruge penge på byggerier, som for eksempel en dæmning mellem Hundested og Rørvig.

- De samfundsøkonomiske beregninger, der er foretaget på sådan et projekt, viser, at det økonomisk bedre kan betale sig at lade de oversvømmede områder i Roskilde Fjord forsvinde i havet, siger han.

Hos DMI lyder vurderingen fra seniorforsker Torben Schmith, at vandet i Roskilde Fjord vil stige med 50 til 70 centimeter i Roskilde Fjord de kommende 90 år.

Formanden for teknik- og miljøudvalget i Roskilde Kommune, Torben Jørgensen (S), mener dog ikke at ideen om en dæmning fra Hundested til Rørvig skal forkastes på baggrund af, at det ikke er økonomisk rentabelt.
- Men det er helt afgørende, at der kommer et offentligt organ, der kan styre den indsats, som skal sikre, at Danmark eksisterer i fremtiden. Ellers ender det med, at økonomien alene bliver det afgørende, siger Torben Jørgensen (S) til DAGBLADET Roskilde.


––
–– Nye kort, som konsulentfirmaet COWI har lavet, viser, at beboerne i en større bid af Jyllinge Nordmark så småt bør begynde at se sig om efter andre steder at bosætte sig. Ikke færre end 34 veje i området vil ifølge de nye kort helt eller delvist komme til at stå under vand på grund af stigende vandstande. Det skriver DAGBLADET Roskilde.- Vores beregninger viser, at det er meget realistisk at tro på, at vandet i år 2100 er steget med en meter. Allerede nu ser vi en gang om året en ekstraordinær høj vandstandsstigning på 1,06 meter. Der er ingen tegn på, at den ekstraordinære høje vandstandsstigning vil blive mindre, eller mindre hyppig, nærmere det modsatte, siger akademiingeniør hos COWI, Arne Bernt Hasling, som for blandt andet Roskilde Kommune har lavet kort, der viser, hvordan vandstands-stigningerne vil ramme Roskilde.På den baggrund mener COWI, at det er helt realistisk, at vandet i Jyllinge Nordmark i år 2100 en gang om året vil stå 2,06 meter højere, end det gør i dag.- Jeg kan kun se, at det bliver scenariet, siger Arne Bernt Hasling. Han opfordrer allerede nu folk til at tænke sig rigtig godt om, inden de påbegynder nye byggeprojekter i området.- Hvis man bygger med den tro, at byggeriet vil holde mere end 50 år, så skal man tænke sig alvorligt om, inden man sætter spaden i jorden.Arne Bernt Hasling skyder samtidig ideen om en dæmning fra Hundested til Rørvig ned.- De samfundsøkonomiske beregninger, der er foretaget på sådan et projekt, viser, at det økonomisk bedre kan betale sig at lade de oversvømmede områder i Roskilde Fjord forsvinde i havet, siger han.Seniorforsker på DMI Torben Schmith vil ikke udelukke, at COWI kan have ret i, at vandet er steget med en meter i år 2100.- Vores beregninger viser, at sandsynligheden for, at vandet stiger 50 til 70 centimeter, er størst. Men det i sig selv kan være alvorligt nok, siger han.Roskildes nye kommuneplan tager ikke stilling til, hvordan eller om boligerne i Jyllinge Nordmark skal reddes.- Vi har ikke den viden, der skal til for at træffe en kvalificeret beslutning om et så stort og kompliceret emne. Jeg synes ikke, at dæmningen fra Hundested til Rørvig skal forkastes på baggrund af, at det ikke er økonomisk rentabelt. Men det er helt afgørende, at der kommer et offentligt organ, der kan styre den indsats, som skal sikre, at Danmark eksisterer i fremtiden. Ellers ender det med, at økonomien alene bliver det afgørende, siger formanden for teknik- og miljøudvalget i Roskilde Kommune, Torben Jørgensen (S).
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?