24. marts 2019
Birgitte Benzon Bang(tv.), formand for DN Halsnæs og Anja Rosengreen(SF) står sammen i sagen om rågerne i Melby. Naturforeningsformanden og partiformanden er enige om, at hele fredsskoven, hvor rågerne holder til ikke bør fælles, som et flertal i Anja Rosengreens udvalg ellers har stemt for.

Foto: Niels J. Larsen
Birgitte Benzon Bang(tv.), formand for DN Halsnæs og Anja Rosengreen(SF) står sammen i sagen om rågerne i Melby. Naturforeningsformanden og partiformanden er enige om, at hele fredsskoven, hvor rågerne holder til ikke bør fælles, som et flertal i Anja Rosengreens udvalg ellers har stemt for. Foto: Niels J. Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DN og SF »råger« op: Vil ikke fælde fredsskov med flyvende plageånder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DN og SF »råger« op: Vil ikke fælde fredsskov med flyvende plageånder
Halsnæs - 13. november 2018 kl. 04:02
Af Kasper Daugbjerg Dønbo
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et politisk flertal ønsker at starte motorsaven og fælde en fredsskov i Melby, hvor en rågekoloni holder til, men står det til SF og Danmarks Naturfredningsforening Halsnæs, skal den plan ikke føres ud i livet. De to parter forsøger at overdøve både råger og motorsave med et budskab om at bevare den skov, som rågerne holder til i.

- En gennemtænkt regulering, så der fortsat både er plads til mennesker, fugle og træer, er SFs anbefaling til byrådet, hvor jeg håber, at et flertal kan samles om den løsning, siger Anja Rosengreen(SF).

Hun er formand for Udvalget for Miljø og Plan som i sidste uge behandlede sagen. Her måtte hun se et flertal fra Venstre og Socialdemokratiet stemme for en løsning, som SF ikke kunne stå inde for. Sammen med Helle Lunderød(S) stemte Anja Rosengreen derfor mod forslaget om at fælde og genetablere skoven, og hun begærede efterfølgende sagen i byrådet.

- Jeg er faktisk lidt rystet over, at beslutningen blev, som den gjorde, og derfor begærede jeg den i byrådet med det samme, siger Anja Rosengreen og slår fast, at SF er i mod total fældning af fredskov.

I Frederiksborg Amts Avis kom det frem, at beslutningen om at fælde skoven med råger og genetablere den bagefter strider i mod anbefalingerne fra Grønt Råd, indstillingen fra kommunens direktion og svarene fra et flertal af borgere, som har afgivet høringssvar i sagen.

- Danmarks Naturfredningsforening i Halsnæs har med stor undren og vrede erfaret, at et flertal i udvalget for Miljø og Plan har truffet en vidtrækkende beslutning om at ville fælde fredsskov for at komme af med en rågekoloni. Beslutningen går imod indstilling fra Grønt Råd i Halsnæs, imod indstilling fra forvaltningen, imod flertallet af de 17 høringssvar fra naboer og imod formand såvel som næstformand for Udvalget for Miljø og Plan, siger Birgitte Benzon Bang, formand i Danmarks Naturfredningsforening og fortsætter:

- Vi kan ikke acceptere en irritation over naturen som undskyldning for at ødelægge den, og vi kan ikke acceptere fældning af gammel skov for at fordrive råger.

Da kommunen tidligere på året luftede tanken om at fælde skoven, blandede Danmarks Naturfredningsforening Halsnæs sig ikke i debatten på trods af, at de blev kontaktet af både pressen og foreningens hovedkontor.

- Jeg tog strakt kontakt til naturforvaltningen på Rådhuset og blev belært om og beroliget med, at der var tale om at reducere fredsskoven med et mindre antal træer, absolut ikke alle træer. Derfor slog vi ikke alarm dengang. Det gør vi nu, siger Birgitte Benzon Bang.

Problemerne med rågerne strækker sig mange år tilbage, og både beboere og kommune har forsøgt forskellige metoder for at slippe af med de flyvende plageånder. Rågerne er forsøgt skræmt med grydelåg, hundepropper og rovfugledrager, og en lokal jagtforening har forsøgt at reducere bestanden ved at skyde rågeungerne. Ingen af tiltagene har dog virket, og derfor valgte et flertal at gå mere drastisk - eller effektivt - til værks.

Udvalget har arbejdet med fem måder at løse rågeproblemet - en falkoner, som kan skræmme råger væk med sin rovfugl, en reduktion af bestanden med enten en professionel skytte eller en jagtforening, fældning af enkelte træer eller fældning af hele skoven. Udvalget valgte den sidste, men SF og Danmarks Naturfredningsforening Halsnæs ønsker en anden løsning.

- Den foreslåede reducering af råger i kolonien ved at fælde enkelte træer - cirka 20 - der rummer den store mængde af reder, kan vi gå med til efter accept fra Naturstyrelsen.

Vi anbefaler i lighed med Grønt Råd, at kommunen udfærdiger en rågepolitik. Gerne en hel naturpolitik, siger Birgitte Benzon Bang.

Anja Rosengreen ønsker at følge administrationens indstilling om at fælde få udvalgte redetræer samt indgå aftale med lokale jægere om en systematisk indsats for at regulere rågebestanden.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede