1. december 2020
Udpegede interesseområder ved Amager Huse og Evetofte markeret med skravering.
Udpegede interesseområder ved Amager Huse og Evetofte markeret med skravering.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DN advarer mod gravearbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DN advarer mod gravearbejde
Halsnæs - 18. november 2020 kl. 11:48
Af Anders Nordstrand

I udspillet om Region Hovedstadens kommende råstofplan er to arealer i Halsnæs udpeget som mulige graveområder, og det har udløst et høringssvar med kritiske kommentarer fra Danmarks Naturfredningsforening (DN) Halsnæs.

Formand Birgitte Benzon Bang pointerer i høringssvaret, at der blandt andet er naturværdier og drikkevandsressourcer på spil, lige som potentielle grusgrave ved Amagerhuse og Evetofte vil give udfordringer med øget lastbiltrafik.

"Natur og kultur på Halsnæs-halvøen er enestående og karakteristisk, urørt af store bygninger, samfund eller institutioner. Nærhed til flere skove og til havet på begge sider udgør en stor naturrigdom. DN Halsnæs kan ikke anbefale råstofgravning på halvøen Halsnæs, natur- og kulturværdierne skal bevares," står der i svaret til Region Hovedstaden, og der gives udtryk for bekymring i forhold til vandressourcer:

"Ved gravning kan drikkevandsforekomsterne blive påvirket, forurenet. I det hele taget er drikkevandet på Halsnæs truet af indsivning af saltvand, hvis niveauet af drikkevandsspejlet sænkes," hedder det og DN Halsnæs advarer direkte mod gravning i eller nær drikkevandsområder.

Tung trafik

DN advarer også om tung trafik til og fra graveområderne: "En eventuel fremtidig forøgelse af antallet af lastbiler med grus, sten, ler og sand vil være helt ødelæggende for fremkommeligheden. Trafikken på Halsnæs er i voldsom udvikling, DN Halsnæs mener, at råstofgravning på Halsnæs ville belaste yderligere, og anbefaler derfor ikke graveområder på Halsnæs," melder DN Halsnæs i høringssvaret, som også beskriver risiko for at skade dyrelivet samt kulturelle værdier i landskabet.

Afslutningsvist anbefales en ændring af råstoflovgivningen, således at de enkelte regioner ikke nødvendigvis skal være selvforsynende: Hovedstadsregionens behov for råstoffer er stort, men arealet til udvinding er relativt lille.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?