2. juli 2020
Halsnæs Kommune regner med at blive fuldt ud kompenseret for udgifterne til coronavirus. Indtil videre er syv millioner på vej. Foto: Niels J. Larsen
Halsnæs Kommune regner med at blive fuldt ud kompenseret for udgifterne til coronavirus. Indtil videre er syv millioner på vej. Foto: Niels J. Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Corona-kompensation på vej: -Pengene ser ud til at passe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Corona-kompensation på vej: -Pengene ser ud til at passe
Halsnæs - 19. juni 2020 kl. 04:14
Af Kasper Daugbjerg Dønbo
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er millioner på vej til Halsnæs Kommune, som kompensation for de ekstraudgifter kommunen har haft under coronakrisen. Ved året økonomiforhandlinger blev KL og regeringen enige om, at kommunerne skal kompenseres med 2,6 milliarder kroner i 2020 for ekstraordinære udgifter forbundet med coronaudbruddet. En del af pengene - 1,2 milliarder - bliver kompenseret til den den fælleskommunale indkøbsordning, mens 1,35 milliarder kroner bliver fordelt til kommunerne individuelt. Her er Halsnæs Kommunes andel opgjort til 7,2 millioner kroner. Det er kompensation for de udgifter, kommunen har haft til blandt andet værnemidler, ekstra rengøring og ekstra vikardækning.

- Vi har endnu ikke fået alle papirer i hånden, så der er parametre og detaljer, som vi endnu ikke er bekendt med. Derfor har vi ikke et endeligt færdigregnet tal endnu, men ud fra de første beregninger vi har lavet, så ser det ud til at gå rimeligt godt op, siger Anders Mørk Hansen, kommunaldirektør i Halsnæs Kommune, til Frederiksborg Amts Avis.

En yderligere kompensationspulje vil i følge kommunaldirektøren sende kommunens kompensation til konkrete corona-tiltag op til 7,9 millioner kroner.

Mange ledige

I det regnskab, som kommunens økonomiudvalg netop har gennemgået, fremgår det, at Halsnæs kommune har haft merudgifter med relation til COVID-19 på 34,9 millioner kroner. Den største udgiftspost har været beskæftigelsesområdet, hvor kommunen har brugt 25,7 millioner kroner ekstra. Det skyldes, at markant flere har meldt sig ledige under krisen. Fra den 12. marts til midten maj er ledigheden i Halsnæs steget med over 30 procent.

Syv millioner kroner i kompensation kan synes lidt i den forbindelse, men det skyldes, at kommunens ekstra udgifter til beskæftigelsesområdet bliver kompenseret på anden vis.

- I vores samlede tal for udgifter til COVID-19 er der indregnet, at vi som følge af coronavirus har fået flere ledige og derfor har brugt flere penge på ydelser i den forbindelse, siger Anders Mørk Hansen og fortsætter:

Regeringen og KL har en aftale om, hvor mange penge der under normale forudsætninger udbetales til beskæftigelse og ydelser i kommunerne, og sker der store forandringer i samfundet, så går man ind og laver en midtvejsregulering. Det har man også gjort her, og det betyder, at der bliver tilført flere penge til kommunerne. Vi er stadig ved at regne på tallene, men vi mener, at det går rimeligt op.

Været påpasselige

I udvalgets dagsorden kan man læse, at kommunen forventer at blive fuldt kompenseret.

»Udgifterne forventes fuldt kompenseret, hvorfor der også er indarbejdet merindtægter for 34,9 mio. kr. Samlet set påvirker COVID-19 dermed ikke det forventede regnskab«, lyder det udvalgets dagsorden.

Kommunerne bliver ellers kompenseret ud fra en fællespulje, så det har ikke været til at forudsige, om kommunen ville blive under- eller overkompenseret, når pengene blev fordelt.

- Derfor har vi også været påpasselige og omhyggelige med at snakke med plejecentre og dagtilbud om deres udgifter. For selvom regeringen på det nærmeste har udskrevet en »blankocheck« til det her, så er det ikke til at sige, hvor stor den er.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?