14. juni 2021
Sarah Lindemann Thøgersen, Torben Hedelund, Helge Friis, Kirsten Lauritsen og Tommy Frøslev er alle uenige i regeringens politik om at sende syriske flygtninge tilbage til Damaskus.
Sarah Lindemann Thøgersen, Torben Hedelund, Helge Friis, Kirsten Lauritsen og Tommy Frøslev er alle uenige i regeringens politik om at sende syriske flygtninge tilbage til Damaskus.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Byrådsmedlemmer uenige med partitop: Syriske flygtninge bør ikke sendes hjem nu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Byrådsmedlemmer uenige med partitop: Syriske flygtninge bør ikke sendes hjem nu
Halsnæs - 27. april 2021 kl. 04:27
Af Kasper Daugbjerg Dønbo

Der har ikke været meget tvivl at spore i stemmen hos Rasmus Stoklund, Socialdemokratiets udlændingeordfører i Folketinget, når snakken falder på syriske flygtninge. De skal rejse hjem til Damaskus, fordi de danske myndigheder anser det som sikkert at vende tilbage. Men i Halsnæs Kommune, den ene halvdel af Rasmus Stoklunds valgkreds, er halvdelen af socialdemokraterne i byrådet uenige i den hårde linje i udlændingepolitikken, som regeringen og udlændingeordføreren tegner.

arrow Læs også: 17-årige Roseem frygter hjemsendelse

På baggrund af en rundringning til Socialdemokratiets lokale byrådsmedlemmer og et læserbrev bragt i Frederiksborg Amts Avis, står det klart, at fem ud af ti ikke ønsker at sende de syriske flygtninge hjem.

- Jeg er enig i, at flygtninge er her på midlertidige ophold, og at de skal hjem, når det er sikkert, men det er ikke nu. Hvis jeg sad med afgørelsen, så ville jeg ikke sende nogen flygtninge tilbage til Syrien og Damaskus, sådan som situationen er dernede. Men det har vi ingen indflydelse på, og det har jeg lært at acceptere, siger Helge Friis(S).

Det synspunkt bakkes op af flere partifæller i byrådet (se boks)

Enegang

Danmark er det eneste europæiske land, som mener, at det er sikkert for syriske flygtninge at vende hjem til Damaskus og omegn. I følge Dansk Flygtningehjælp og Amnesty International er det ellers ikke sikkert at sende flygtninge tilbage til området, og den skepsis deler man i FN og EU. En ny FN-rapport gør det klart, der er belæg til at tro, at det syriske styre fortsat udfører udbredte og systematiske angreb på deres egen civilbefolkning, herunder mord, udryddelse, fængsling, tvungen forsvinding, seksuel vold og tortur«, og EU-parlamentet har i marts vedtaget en resolution, hvor de minder alle EU-medlemsstater om, at Syrien ikke er noget sikkert land at vende tilbage til.

Senest har 11 ud af 12 kilder sået tvivl om en af de rapporter, som Udlændingestyrelsen har brugt i deres vurdering af situationen, og regeringens støttepartier ønsker at ændre den lovgivning, som gør det muligt at sende flygtninge tilbage til områder, hvor situationen vurderes at være alvorlig, skrøbelig eller usikker. Det har udlændingeminister Mattias Tesfaye(S) blankt afvist.

Udsigt til udrejsecenter

Tilbage står flygtninge som familien Bertawi fra Frederikværk med udsigt til at vende hjem til det land, som de flygtede fra, hvor deres hus blev bombet og hvor de føler sig sikre på at blive fængslet, så snart de lander. Alternativt kan de tage plads i et dansk udrejsecenter. Da Danmark ikke har en samarbejdsaftale med Syrien og præsident Assad, kan de syriske flygtninge nemlig ikke tvinges hjem. De skal rejse frivilligt.

- Det betyder, at udviste voksne som børn bliver henvist til udrejsecentre, hvor de på vores regning skal opholde sig, indtil de siger ja til at rejse tilbage til det rædselsregime, de er flygtet fra. De må hverken arbejde eller gå i skole. Er det det, vi ønsker for vores medmennesker? Jeg ønsker det ikke. Jeg synes faktisk, det er en uværdig måde at behandle mennesker på. Jeg håber, at beslutningen om, at Damaskus er sikkert område kan blive ændret, så det igen bliver regnet lige så usikkert som resten af Syrien, skriver byrådsmedlem Kirsten Lauritsen(S) i et læserbrev i Frederiksborg Amts Avis.

Gode til at integrere

Helge Friis, Torben Hedelund, Sarah Lindemann Thøgersen, Kirsten Lauritsen og Tommy Frøslev går i sagen her mod partiets officielle linje, men den rokker ikke ved deres ståsted.

- Når man vælger at gå ind og blive partipolitisk, så er det jo fordi, at hovedvægten af ens synspunkter bliver tilgode set. Jeg er ikke 100 procent enig med Socialdemokratiet i alt, og den linje man lægger i sagen her, er jeg ikke enig i. Det kan jeg ikke se mig selv i, men det kan jeg med mange andre ting, siger Tommy Frøslev.

Den tidligere borgmester gennem 16 år, Helge Friis, har et bud på, hvorfor så stor en del af byrådsgruppen læner sig længere mod venstre end Socialdemokratiet på Christiansborg.

- Vi lever i en kommune, der har været god til at integrere. Der kom mange pakistanere, tyrkere og jugoslaver herop i 1970'erne, og de er blevet godt integreret og en del af arbejdsmarkedet. Så integrationsdiskussionen er ikke så stor her som andre steder, siger Helge Friis og fortsætter:

- Og ser du på beskæftigelsesområdet i dag, så er Halsnæs stadig blandt de bedste til at få flygtninge og efterkommere i arbejde, og det er vigtigt for integrationen.

En sag, mange meninger

Sagen om hjemsendelsen af de syriske flygtninge har været drøftet i den socialdemokratiske byrådsgruppe, og her er flere meninger om sagen.

Annette Westh kalder sagen kompleks og er splittet i sin stillingtagen, mens Jannik Haulik Jørgensen(S) og Henrik Tolstrup støtter regeringens linje om at sende flygtningene hjem nu.

- Det er en svær situation. Min holdning er, at det skal være sikkert for flygtninge at blive sendt hjem, og så kan man diskutere, hvornår der er sikkert. Jeg har et meget humanistisk syn på tingene, men lægger mig op af partiets linje og tror på, at det er sikkert, når de siger det. Vi er nødt til at stole på vores styrelser, siger Jannik Haulik Jørgensen(S).

Et enkelt byrådsmedlem, Helle Lunderød(S), mener ikke, at det er en sag, som lokalpolitikerne bør forholde sig til.

- Det er en landspolitisk problemstilling og derfor ikke et emne, jeg som lokalpolitiker har en holdning til. Som menneske har jeg en holdning, og jeg ville personligt formentligt ikke sende nogen til Syrien på nuværende tidspunkt. Jeg må dog stole på, som man gør i disse situationer, at de myndigheder, der har besluttet den slags gør det på baggrund af et korrekt grundlag, siger Helle Lunderød.

Hun har som flygtningeadvokat tidligere stået med disse problemstillinger.

- Og jeg ved, hvor svært et dilemma det kan være, siger hun.

arrow Tesfaye stoler på myndigheders vurdering af Syrien-sikkerhed
05. maj 2021 kl. 13:51 Opdateret: kl. 13:52
arrow Debat: Bum! Lær dansk! Så går det dig godt!
29. april 2021 kl. 14:59 Opdateret: kl. 14:59
Hvor langt tror du Danmark når ved EM