15. december 2018
En gruppe lokale borgere vil bygge et stort rev, der både skal lokke fisk, sæler og turister til. 

Foto: Ivan Ingemannsen
En gruppe lokale borgere vil bygge et stort rev, der både skal lokke fisk, sæler og turister til. Foto: Ivan Ingemannsen
Foto: Picasa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgere vil bygge et rev, der både hjælper natur og turisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgere vil bygge et rev, der både hjælper natur og turisme
Halsnæs - 21. februar 2018 kl. 15:32
Af Kasper Daugbjerg Dønbo
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vinkelret ud fra Kattegatkysten ved Hundested lå i gamle dage et rev også kaldt Hunderevet. Sæler i massevis ynglede på revet, og det tiltrak for små 200 år siden kongen, som gik på jagt efter sælhundene - det skulle angiveligt have lagt navn til Hundested. I dag er revet væk, men en gruppe borgere arbejder på at få det tilbage. Ikke så de royale kan genoptage jagten på sælerne, men fordi de mener, at områdets natur og turisme vil få glæde af det. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Vores rev kunne blive et unikt rev, der for første gang i Danmark yder tre funktioner: Skaber øget biodiversitet, udgør kystsikring og er en turistattraktion, siger Bent Schweiger-Larsen til Frederiksborg Amts Avis.

Han har interesseret sig for Hunderevet siden 2013 og er en del af den gruppe borgere, som den 3. marts holder stiftende generalforsamling til foreningen Hundested Revets Venner. Støtteforeningen er første skridt i en totrinsraket og vil blive fulgt op af en paneldebat, hvor både politikere, forskere og fagfolk er inviteret til at diskutere et muligt rev, og hvor foreningen vil lægge sin plan frem.

- Vi ønsker at skabe opmærksomhed på de muligheder en genskabelse af Hunderevet kan have for natur, kystlandskab og byer ved den Nordsjællandske kyst. Et nyt specialdesignet og strategisk placeret rev vil skabe et væld af muligheder og på flere fronter ændre vores dagligdag, siger Bent Schweiger-Larsen.

- Ude i det blå hav boltrer sælerne sig stadig, som de altid har gjort. Til stor irritation og skade for vores lokale fiskere, men hvad om vi gjorde disse »skadedyr« til det nye guld? Et rev befolket af sæler vil skabe grobund for sælsafarier, sejlture i både med glasbund og dykkerture.

Hunderevet ved Hundested ud for Spodsbjerg fyr blev fisket op og sejlet til København fra 1764 og de følgende mange år. Stenene blev brugt til at opbygge Trekroner Fortet og andre forsvarsværker uden for København, men fjernelsen af revet ændrede også strømforholdene i følge Bent Schweiger-Larsen.

- Strømmen blev flyttet helt ind under kysten, hvor den stille og roligt har flyttet kyst og strand, cirka 33 centimer forsvinder om året. I 1940'erne var der store sandklitter i Kikhavn til glæde for sommergæsterne, bønderne havde deres køer gående i tøjr på vandsiden af Spodsbjergstien og under 2. verdenskrig var der bunkers ved Spodsbjerg Fyr og skyttegrave langs Spodsbjerg Stien. Alt er væk nu. Det smalleste sted i 2018 er 120 centimer, siger han.

Et nyt rev vil ændre strømretning igen og i følge Bent Schweiger-Larsen kunne generere ca. 60 procent flere fisk og op til 40 procent flere arter. Fuglebestanden vil også øges markant.

Samtidig vil revet udgøre en naturlig kystsikring af Nordkysten, som stat, kommune og grundejere slås om at slippe for at bekoste.

Der er allerede bygget rev i Danmark, om end det er i mindre målestok end det, Bent Schweiger-Larsen har i tankerne. I havet nordøst for Læsø blev 100.000 tons sten lagt ud på bunden for at genoprette et gammelt stenrev og tiltrække planter, fisk og havdyr.

Projektet stod færdigt i 2013 og er i følge Videnskab.dk en stor succes.

»I dag stortrives livet på det store stenrev, og naturgenopretningsprojektet har netop vundet en europæisk pris - EU's 'Natura 2000 Award. (...) På mindre end fire år er den samlede biomasse steget 6-8 gange per kvadratmeter af havbunden, og bestanden af visse centrale fiskearter som torsk, kulmule og sej, er tredoblet«, skrev Videnskab.dk, som formidler forskningsnyheder, i 2015.

Projektet hed BlueReef og kostede 35 mio. kroner, som blev medfinansieret af EU's LIFE Nature fond, og det er også EU, som Bent Schweiger-Larsen har blikket rettet mod, når økonomien i projektet kommer i tale.

- Vores unikke rev opfylder tre funktioner og vi vil kunne søge midler fra tre kasser i EU. De har en kasse til naturopretning og naturbeskyttelsesprojekter, til turistudvikling i udkantsområder og til projekter, der skaber nye arbejdspladser i udkantsområder, siger Bent Schweiger-Larsen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk