22. oktober 2021
Fotos: Niels J. Larsen
gallery icon

Se billedserie

Fotos: Niels J. Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder: Kandestøber til fem tinkrus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Billeder: Kandestøber til fem tinkrus
Halsnæs - 03. november 2018 kl. 04:39
Af Niels Jørgen Larsen

- Man skal ikke støbe kugler, når man selv bor i et Gjethus!

Kromutters konstatering med en helt lokal vinkel som omskrivning af det klassiske ordsprog om ikke at kaste med sten, når man bor i et glashus - eller kaste med æbler hvis man selv er et skrog! - opsamler moralen i Ludvig Holbergs klassiske Den Politiske Kandestøber, som havde premiere i Støbeskeen torsdag aften.

Kandestøber Herman von Bremen lærer, at man skal blive ved sin læst. At det er bedst at både leve og dø som kandestøber. Som Holberg skrev slutmoralen for snart 300 år siden:

»Et er et Søe-Kort at forstaae, Et andet, Skib at føre. Af en politisk Bog man kand Vel lære raisonnere, Men til at forestaae et Land Udfordres andet meere«.

Premieren på den ny forestilling i Frederiksværks unikke amatørteater Støbeskeen havde trukket det halve byråd til. Således både en nuværende og to tidligere borgmestre og et par viceborgmestre - samt borgmesterens lakaj, undskyld kommunaldirektør!

Kunne de mon genkende noget af sig selv i forestillingen?

- Nej, jeg kan ikke genkende noget, men det er er sjovt, lød svaret i pausen fra borgmester Steffen Jensen, der ellers det første år er blevet udfordret temmelig meget som det også sker for kandestøberen i stykket.

Til premieren sad man og glemte, at der er tale om amatørskuespillere. Så overbevisende var flere af præstationerne. Der er virkelig blevet arbejdet grundigt, og det har givet hjulpet, at man denne gang har kunne hyre en professionel instruktør i form af Henrik Hagensen.

Der er grund til at rose instruktøren og alle de optrædende, men selvfølgelig særligt Kim Larsen som kandestøberen Herman von Bremen, Støbeskeens formand Pernille Prag som hans kone Geske og ikke mindst Stefan Holm som Henrik, tjener, lakaj og »kommunaldirektør« for Herman.

Og så har det en forrygende virkning, når kvinder spiller mænd og omvendt som tilfældet er i mange roller. Udover godt skuespil er det fascinerende at se de enkle og elegante sceneskift, som alle medvirker til for åbent tæppe. Scenografien og i denne forestilling virkelig flotte, klassiske kostumer løfter oplevelsen yderligere.

Enkelte af de efterfølgende 15 forestillinger om kandestøberen er allerede udsolgt og flere bør blive det. Den fortjener fem tinkrus! Her er noget for både politikere, bedragere, kællinger, advokater og hattemagere...

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?