17. oktober 2021
Forskningsleder Morten Meldgaard og museumsinspektør Søren la Cour i udstillingslokalet. 		               Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Forskningsleder Morten Meldgaard og museumsinspektør Søren la Cour i udstillingslokalet. Foto: Allan Nørregaard
Foto: ALLAN NORREGAARD
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Besøg Qimmeq og få ny viden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Besøg Qimmeq og få ny viden
Halsnæs - 24. september 2021 kl. 19:03
Af Niels Jørgen Larsen

Fem års arbejde i et forsknings- og formidlingsprojekt har bragt ny viden om den grønlandske slædehund. Den viden kan nu høstes på en særudstilling »Qimmeq« i Palæet i Frederiksværk. - Slædehunden har været i Grønland i 4000 år, men oprindelig kommer den fra Sibirien, hvor den kan spores 10-20.000 år tilbage og dermed er det en af de ældste hundetyper i verden, fortæller professor Morten Meldgaard, der er leder af forskningsprojektet om Qimmeq, den grønlandske slædehund. Morten Meldgaard var torsdag sammen med flere fra sit team i Frederiksværk for at åbne udstillingen i Palæet, som vises første gang i Danmark, da Knud Rasmussens Hus og industrimuseet Frederiks Værk fra start har været formidlingspartner på projektet. - Man trak slæder med hunde for 8000 år siden i Nordsibirien, inden hunderacen kom til Grønland og er blevet en del af den grønlandske identitet, siger Morten Meldgaard.

Som fortalt i torsdagsavisen er bestanden af den grønlandske slædehund halveret på 20 år fra 30.000 til omkring 15.000, men Morten Meldgaard er dog ikke bekymret for hunden som race. - Isen forsvinder og slædehunden får konkurrence af snescootere, men den trives stadig i Nordgrønland. Der bliver dog færre fangere, i stedet bliver slædehunde brugt i turismeindustrien, til fritidsbrug og konkurrencekørsel, så den finder nye veje i en transformation, siger Morten Meldgaard.

På udstillingen i Palæet kan man på plancher, i film og billeder - af fotograf Carsten Egevang - få indtryk af historien bag den grønlandske slædehund og dens aktuelle status.

Museumsinspektør Søren la Cour åbnede udstillingen og fortalte hvordan den var bragt til Frederiksværk fra Grønland, hvor den har været på rejse i to år og siden bliver til en permanent udstilling, når den efter Frederiksværk har været i Svendborg.

Rejser du til udlandet i år?