12. juni 2021
Efter at det beskyttede dige blev fjernet er der sat hegnspæle op. Svend Petersen har fået afslag på dispensation til begge dele. Foto: Niels J. Larsen
gallery icon

Se billedserie

Efter at det beskyttede dige blev fjernet er der sat hegnspæle op. Svend Petersen har fået afslag på dispensation til begge dele. Foto: Niels J. Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Beskyttet dige blev fjernet ulovligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Beskyttet dige blev fjernet ulovligt
Halsnæs - 14. maj 2021 kl. 11:14
Af Niels Jørgen Larsen

Halsnæs Kommune har givet ejendomsmatadoren Svend Petersen afslag på en ansøgning om at få lovliggjort, at han har fjernet et beskyttet dige på en af sine ejendomme i den grønne kile ved Melby.

arrow Læs også: Hærværk mod omstridt hegn

I brevet til Svend Petersen fra kommunen hedder det: »Halsnæs Kommune meddeler hermed afslag på ansøgning om lovliggørende dispensation til fjernelse af dige beskyttet efter museumslovens § 29 a (LOV nr. 473 af 7. juni 2001) samt opsætning af stolper i samme dige. Afgørelsen meddeles med hjemmel i lovens § 29 j, stk. 2. Halsnæs Kommune overdrager herefter sagen til Slots- og Kulturstyrelsen, som fører tilsyn med at reglerne om beskyttede diger bliver overholdt jf. lovens § 29«.

Det var naboer til Svend Petersens nyerhvervede tredje gård i området, Kroghøjgård, som den 4. marts i år opdagede, at det beskyttede dige var ved at blive jævnet med jorden. Man indgav straks politianmeldelse og kontaktede dagen efter Halsnæs Kommune. Fjernelsen af det beskyttede dige skete umiddelbart efter at Halsnæs Kommune havde haft et møde på stedet med Svend Petersen, hvor man påtalte at et beskyttet overdrev lige ved siden af var blevet pløjet op. I denne sag har Halsnæs Kommune efterfølgende også givet afslag på en dispensation, og Svend Petersen er blevet pålagt at retablere overdrevet. I første omgang ved at harve det, hvilket i øvrigt blev udført i denne uge netop som tidsfristen udløb.

Fra 1700-tallet

I afslaget til Svend Petersen henviser Halsnæs Kommune til Museum Nordsjælland, som har registreret det nu fjernede dige på et kort fra slutningen af 1700-tallet, som viser den ældre udstykning af området i forskellige agre.

»Denne udstykning kan stadig anes i de bevarede diger, men er langsomt ved at forsvinde. Ved også at lade dette dige forsvinde, vil endnu en del af områdets ældre historie blive udvisket,« skriver Museum Nordsjælland.

Den 10. marts skrev Halsnæs Kommune til Svend Petersen at et dige, der var registreret som beskyttet efter museumsloven, var blevet fjernet fra ejendommen. Han fik mulighed for efterfølgende at søge dispensation til at fjerne diget, men det har kommunen altså nu afslået.

I begrundelsen for dette konstaterer man, at Museum Nordsjælland har udtalt at diget er af kulturhistorisk betydning, ligesom diger kan være værdifulde levesteder for planter og dyr, særligt i et område som ved Melby-kilen, der primært er enten bebygget med sommerhuse eller anvendt til landbrugsdrift.

»Som følge af ovenstående og efter konkret vurdering finder Halsnæs Kommune, at det pågældende dige fremstår som et væsentligt kulturelement i et ellers åbent landskab. Kommunen vurderer, at ændringen ikke er uden betydning for bevaring af en væsentlig helhed. Halsnæs Kommune afslår derfor at meddele dispensation til det udførte.«

Skal flytte hegn

Afgørelsen om diget kan efter Museumsloven påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Der er fire ugers klagefrist fra afgørelsen er truffet, oplyser kommunen, der altså ellers ni videregiver sagen til Slots- og Kulturstyrelsen, der kan kræve genetablering af det ødelagte.

Samtidig har Svend Petersen fra Halsnæs Kommune fået påbud om at flytte et hegn, der er sat for tæt på et offentligt vandløb.

Og Frederiksborg Amts Avis erfarer, at der er havnet endnu flere sager på kommunens bord om Svend Petersens ageren i området efter at han har erhvervet først Muldstensgården, siden Lindegården og senest Kroghøjgård for samlet 20 mio. kr.

Tidligere i denne uge kunne vi her i avisen via aktindsigt redegøre for Svend Petersens ønske om at udstykke en stor del af Melby-kilen til sommerhuse - en plan der er blevet totalt afvist af Halsnæs Kommune.

Videre verserer en sag, hvor Svend Petersen uden tilladelse har etableret kystsikring på en nabogrund til hans sommerbolig på Hyllingebjergvej i Liseleje.

arrow Svend Petersens tyrekalve på springtur
03. juni 2021 kl. 11:25 Opdateret: kl. 13:35
arrow Byrådsflertal for at vurdere mulig fredning
27. maj 2021 kl. 19:54 Opdateret: kl. 19:54
arrow Digesagen: Svend Petersen får ikke tilgivelse
12. maj 2021 kl. 09:52 Opdateret: kl. 09:52
Hvor langt tror du Danmark når ved EM