27. oktober 2020
Ældrerådet i Halsnæs har stillet sundheds- og ældreministeren konkrete forslag til hvordan man kan sikre bedre ældrepleje i Danmark. Foto: Niels J. Larsen
Ældrerådet i Halsnæs har stillet sundheds- og ældreministeren konkrete forslag til hvordan man kan sikre bedre ældrepleje i Danmark. Foto: Niels J. Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Besked til minister: Uanmeldte plejetilsyn bør tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Besked til minister: Uanmeldte plejetilsyn bør tilbage
Halsnæs - 24. september 2020 kl. 04:03
Af Niels Jørgen Larsen

Uanmeldte tilsyn på alle landets plejecentre bør genindføres, og samtidig skal man sikre at de kommunale tilsyn er uvildige.

Det skriver Ældrerådet i Halsnæs Kommune i en henvendelse til Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke og sundheds- og ældreordførerne for samtlige partier i folketinget. Det sker op til en konference om ældreplejen, som er foranlediget af sommerens tv-afsløringer af, hvordan ældre behandles på plejehjem.

»Halsnæs Ældreråd vil gøre opmærksom på, at situationen i Århus ikke er enkeltstående. Lignende situationer finder sted overalt i landet. I kan roligt tro os,« skriver Ældrerådet til politikerne i et fire sider langt brev, der opsummerer forholdene omkring tilsyn og struktur i plejesektoren.

Allerede for et år siden påpegede Ældrerådet i Halsnæs, at man ikke finder de nuværende plejetilsyn udført af Styrelsen for Patientsikkerhed for retvisende, da besøgene på plejecentrene bekendtgøres i forvejen. I stedet ønsker man de årlige uanmeldte årlige tilsyn, som embedslæge-institutionen tidligere stod for genindført.

- Tilsynene i dag finder slet ikke sted på samme måde som tidligere, de er blevet forringet. Før besøgte embedslægen hvert eneste plejecenter årligt og kunne give påbud. Nu kommer man kun på 100 på landsplan om året, og der kommer flere og flere uheldige ting frem, siger formand for Ældrerådet i Halsnæs Poula Thrane.

Ældrerådets initiativ med henvendelse direkte til folketinget bakkes op af formanden for Udvalget for Ældre og Handicappede i Halsnæs Kommune.

- Det er den rigtige måde at gøre det på, og det er en god idé at se på om tilsynene udføres på den rigtige måde, siger Thue Lundgaard (EL).

Udover at ændre på tilsynene foreslår Ældrerådet i Halsnæs, at der igen bliver lovpligtige centerråd eller bestyrelser på plejecentre, at der bliver mere selvstændig ledelse på det enkelte plejehjem og indføres minimumsnormering af såkaldte »basishænder«.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis torsdag.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?