19. september 2020
Sognene går til valg tirsdag aften, og i Melby bøjes reglerne en anelse for at give flere mulighed for at stemme. Arkivfoto
Sognene går til valg tirsdag aften, og i Melby bøjes reglerne en anelse for at give flere mulighed for at stemme. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Menighedsråd: Valg i en corona-tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Menighedsråd: Valg i en corona-tid
Halsnæs Avis - 15. september 2020 kl. 16:57
Af Anders Nordstrand
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tirsdag aften er der valg til menighedsrådene i alle landets sogne, og i en artikel i Kristeligt Dagblad gør en af de lokale menighedsrådsformænd, Kristian Kousholt, Melby, opmærksom på nogle problematikker med de såkaldte valgforsamlinger, hvor kandidater opstilles og debatterer, inden selve afstemningen skal finde sted.

Valgforsamlingen i Melby Sogn starter i Melbyhallen kl. 19, hvor der er plads til 200 personer ud fra corona-retningslinjerne. Det giver nogle udfordringer for nogle borgere at møde personligt op i en tid med smittefare, og derfor vælger flere at stemme med fuldmagter, selv om Corona eller Covid-19 ikke officielt er en begrundelse for at stemme på den måde.

I artiklen fortæller en kvinde, at hun stemmer med fuldmagt for to andre, der ikke kan møde op af helbredsmæssige årsager og frygt for at blive smittet. Hun vil skrive "Covid-19" som begrundelse, selv om det ikke er en officielt anerkendt grund på Kirkeministeriets godkendte formularer. Ud fra ministeriets kritierier kan fuldmagter bruges i tilfælde af eksempelvis fængsling, indlæggelse, man bor på plejehjem eller i beskyttet bolig.

”Vi har simpelthen valgt at ty til civil ulydighed, for vi har flere i sognet, der står i samme situation,” siger Kristian Kousholt i artiklen og det hænger sammen med, at valgforsamlingen med personligt fremmøde kan virke afskrækkende på eksempelvis ældre personer med svagt helbred.

Menighedsrådets formand uddyber over for Halsnæs Avis: "Det handler både om borgernes sundhed og demokratiske ret. Kirkeministeriets undtagelseskriterier matcher ikke en situation med pandemi, og det har jeg gjort ministeriet opmærksom på. Men folk vil gerne stemme, og så må man være lidt fleksibel. Valget kunne også være gennemført på en anden måde, hvor færre personer var samlet på samme tid," siger Kristian Kousholt, der håber på et godt valg her til aften, hvor det nuværende menighedsråd stiller op, foruden fire nye kandidater, hvilket giver en "luksussituation med kompetente medlemmer og suppleanter."

Flere valgforsamlinger

Tirsdag den 15. september er der valgforsamlinger i de øvrige lokale sogne:

Lynæs Kirke kl. 19.
Frederiksværk Sognegård kl. 19.
Konfirmandstuen Kregme og Rytterskolen Ølsted kl. 19

Valgforsamlingernes dagsorden

1. Velkomst ved formanden for valgbestyrelsen.
2. Valg af dirigent.
3. Formanden for menighedsrådet beskriver menighedsrådets opgaver, kompetencer og hidtidige arbejde.
4. Opstilling af kandidater til menighedsrådet.
5. Kandidaternes egen præsentation.
6. Debat og mulighed for spørgsmål til kandidaterne.
7. Gennemgang af afstemningsreglerne ved valgbestyrelsen.
8. Skriftlig og hemmelig afstemning.
9. Optælling af stemmer og annoncering af afstemningsresultatet ved valgbestyrelsen.
10. Valg af stedfortrædere efter samme procedure.
11. Valgbestyrelsen orienterer om resultatet af valgforsamlingen samt om mulighed for afstemningsvalg og fristen for at indlevere en kandidatliste.
12. Eventuelt.


Retningslinjer for valgforsamlinger er udstukket af Kirkeministeriet, og for at have valgret til menighedsrådet skal man stå på valglisten over folkekirkens medlemmer i sognet. Derfor skal man kunne fremvise legitimation jf. bekendtgørelsen af lov om valg til menighedsråd LBK. Nr. 12 af 8/01/2020.

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?