6. august 2020
Ser du en sælunge ligge på stranden, så hold dig langt væk. Ellers risikerer du at skræmme dens mor væk. Arkivfoto fra Hald Strand: Pelle P.
Ser du en sælunge ligge på stranden, så hold dig langt væk. Ellers risikerer du at skræmme dens mor væk. Arkivfoto fra Hald Strand: Pelle P.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lad sælen være i fred

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lad sælen være i fred

Dyrenes Beskyttelse får stigende antal opkald om enlige sæler på kysterne. Det bedste råd er at holde sig væk!

Halsnæs Avis - 15. juli 2020 kl. 09:20
Af Kim Larsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

NATUR Dyrenes Beskyttelse har oplevet en stor stigning i antallet af opkald fra bekymrede borgere, som ringer ind om enlige sæler på kysterne. Rådet lyder dog stadig: Lad dem være. Sælerne er faktisk mest i nød, når der er mennesker omkring dem.

I 2019 kom der 322 henvendelser om sæler alene i januar-maj måned. Det tal har 2020 overhalet med 150 henvendelser i årets første fem måneder. Det svarer til en stigning på 46 procent.

"Selv om det er en voldsom stigning, vidner det højst sandsynligt om, at flere danskere ved hvor de skal ringe hen, hvis de spotter sæler, som de mener er i nød," siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse. Han slår fast, at der sjældent er tale om en sæl, der rent faktisk er i nød:

"Når en sæl ligger alene på stranden, bliver folk bekymret for, om den er strandet og derfor er i nød. Men det er oftest ikke tilfældet, og derfor skal man bare lade den være," siger Michael Carlsen.

"Sælunger ligger ofte alene på kysten, fordi de midlertidigt er blevet væk fra deres mor. Men mor og unge finder altid hinanden igen, hvis de ikke forstyrres af mennesker. Derimod kan en sælunge blive permanent efterladt, hvis der er for mange mennesker omkring den," siger Michael Carlsen og fortsætter:

"Ser man en unge af spættet sæl på stranden, er det vigtigt at holde rigtig lang afstand til den. De spættede sæler er følsomme overfor menneskers tilstedeværelse, og oftest tør sælhunnen ikke nærme sig dens unge, hvis der er mennesker omkring den."

"En unge af spættet sæl passes kun af sin mor i tre-fire uger, og i løbet af den tid skal ungen nå at fordoble eller endda tredoble sin vægt. Det er altså enormt vigtigt, at ungen får alle sine måltider, så den kan udvikle sig mest muligt. Hvis en unge bliver adskilt fra sin mor for tidligt, kan det få fatale konsekvenser," siger Michael Carlsen.

Har sælen synlige skader, har den derimod brug for hjælp, og så er det vigtigt at kontakte Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812, imens man holder god afstand til den.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?