10. august 2020
Det undrer en sommerhusejer, at stranden efterhånden er blokeret for adgang flere steder. Privat foto
Det undrer en sommerhusejer, at stranden efterhånden er blokeret for adgang flere steder. Privat foto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kystsikring blokerer adgang langs strande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kystsikring blokerer adgang langs strande

Sommerhusejer undrer sig - DN Halsnæs protesterer

Halsnæs Avis - 31. juli 2020 kl. 08:03
Af Anders Nordstrand
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det seneste år er der kommet ekstra skub i den private kystsikring langs Nordkysten, og det undrer sommerhusejer Bettina Brandt Santin, at sikringen med store sten flere steder hindrer adgangen ved vandet.

"Vi købte sommerhus for fem år siden og er medlmemmer af Orehøjgaard Trappelaug. Da vi købte sommerhuset, kunne man uhindret gå fra vores trappe og ned til den offentlige strand ved Liseleje, men det er siden blevet saga blot, idet der er kommet mængder af sten som kystsikring," fortæller hun, og tilføjer at nogle steder ligger stenene op ad skrænten, så stranden kan passeres.

"Men i flere og flere tilfælde bliver der dog bygget diger ud i vandet, således at det bliver umuligt at passere, med mindre det er ekstremt lavvandet. For ganske nylig er der nærmest bygget et privat stykke strand omkranset af sten, og samtidig er der bygget en terrasse ovenpå næste niveau af sten, hvortil der er gravet mængder af sand op for at skabe et plateau. Vi spørger os selv, om dette er lovligt? Man kan vel konkludere, at må én, så må alle, og så vil det fremadrettet være umuligt at færdes på stranden for lutter privatstrande med omkransende sten, som går helt ud i vandet," pointerer Bettina Brandt Santin.

DN-protester

"Danmarks Naturfedningsforening er absolut imod den omsiggribende skræntfodssikring. Jeg har også konstateret, at der ikke kan færdes på stranden foran de voldsomme skræntfodssikringer. Strande, hvor der for nogle år siden kunne bades og endog holdes snakthansbål, er nu fuldstændig væk," understreger lokalformand Birgitte Benzon Bang.

Danmarks Naturfredningsforening Halsnæs har i flere omgange indsendt høringssvar vedrørende private kystsikringsprojekter, som sagsbehandles i Halsnæs Kommune: "DN må protestere over denne blokering og forlange, at passagen genetableres, eller subsidiært at der medtænkes passage ved stranden ved den hårde kystbeskyttelse," lyder det om en række private projekter langs stranden mellem Nødebohuse og Liseleje.

I sidste uge sendte DN endnu et høringssvar med en understregning af, at der skal sikres fri adgang til stranden i en konkret sag.

"Vi forholder os til, at den for naturen bedste kystsikring er sandfodring.
Sandfodring vil sikre en højere liggende og bredere strand. Den hårde kystsikring er medvirkende til, at bølgerne bliver stadig højere, fordi havbunden udhules foran stenene. Den hårde kystsikring er medvirkende til, at skrænten er yderligere udsat for skred," forklarer Birgitte Benzon Bang.

I dialog med ejer

Leder af natur- og miljøafdelingen i Halsnæs Kommune, Lis Vedel, fortæller at der bliver fulgt op på de private kystsikringsprojekter.

"Halsnæs Kommune følger aktivt op på, om reglerne for kystsikring bliver overholdt, og i den konkrete sag er vi i dialog med ejeren om den kystsikring, der er foretaget. Imidlertid er sagen mere nuanceret end som så. For eksempel er der udlagt sten som kystsikring i området, før der blev lavet regler om det i 1988. Det har den konsekvens, at kystsikringen ikke er ulovlig, fordi den er lavet på et tidspunkt, hvor det var lovligt. I forhold til spørgsmålet om, at adgangen langs stranden er blevet sværere, så handler det i vidt omfang også om, at havet løbende eroderer kysten. Derved vil der over tid blive fjernet sand, og det betyder mange steder et mindre areal at gå på langs stranden," forklarer Lis Vedel og tilføjer, at sidstnævnte netop er årsagen til, at de nordsjællandske kommuner er gået sammen om projekt Nordkystens Fremtid, der skal sikre, at kysten eroderes mindst muligt.

I projekt Nordkystens Fremtid er det planen, at der laves kystsikring ved at tilføre store mængder sand på kysten.

"De sten man kan se på billederne vil blive dækket med sand og adgangen langs stranden vil blive god," slutter Lis Vedel.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?