8. august 2020
Sammenlignet med sidste år er antallet af indbrud i Halsnæs er faldet markant i 2. kvartal, fortæller tal fra Danmarks Statistik
Sammenlignet med sidste år er antallet af indbrud i Halsnæs er faldet markant i 2. kvartal, fortæller tal fra Danmarks Statistik
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Indbrud: Kurven er knækket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Indbrud: Kurven er knækket

Antallet af indbrud er rekordlavt og det samme gælder borgernes utryghed overfor indbrud

Halsnæs Avis - 10. juli 2020 kl. 11:52
Af Thomas Quvang
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Danmarks Statistik har netop offentliggjort indbrudstal for 2. kvartal 2020.
Antallet af indbrud er rekordlavt, og samtidig er danskernes utryghed, når det gælder indbrud, faldet for første gang i flere år.

Slut med Halsnæs som smørhul

Da Danmarks Statistik i april kom med tallene fra 1. kvartal, var der en klar tendens til at indbrudstallene på landsplan dalede mærkbart i takt med coronanedlukningen.

Dog var Halsnæs en af meget få undtagelser i landet, her steg antallet af anmeldte indbrud med hele 20 procent i forhold til 1. kvartal 2019.

Men nu er det slut med at kalde Halnæs for indbrudstyvenes smørhul. I hvert fald er antallet af anmeldte indbrud faldet drastisk i Halsnæs i 2. kvartal i forhold til samme tidsrum sidste år. Blot 11 anmelderser om indbrud er registeret i Halsnæs i 2. kvartal.

'Bo trygt'

Samtidig viser den seneste Tryghedsmåling fra TrygFonden, at danskerne er blevet væsentligt mindre utrygge over for indbrud.

Utrygheden har ellers ligget stabilt højt de sidste 10-12 år, selvom indbrudstallet har været faldende. Nu ser kurven endelig ud til at være knækket.

For to år siden lancerede Realdania og TrygFonden i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd og Videncentret Bolius indsatsen 'Bo trygt'. En del af målsætningen er at reducere antallet af indbrud i private hjem.

Historisk lavt niveau

Programleder i indsatsen Britt Wendelboe glæder sig derfor over de nye tal:

"Indbrudstallet er på et historisk lavt niveau. Samtidig ser det ud til, fremskridtene også påvirker danskernes tryghed i positiv retning. Det er meget glædeligt, selvom udviklingen i de seneste måneder er sket på en kedelig baggrund, nemlig coronapandemien, som ingen af os har kunnet planlægge. Nu gælder det imidlertid om at holde fast, så vi fortsat kan holde indbrudstyvene fra døren", siger Britt Wendelboe, programleder i 'Bo trygt'.

Det virker

Laura Bjerre Munch, projektchef i Realdania og en del af Bo Trygt supplerer:

"Dét, der har virket mod indbrud under coronanedlukningen i Danmark, er dét, der stadig virker – nemlig at vores hjem ser beboede ud, og at vi hjælper hinanden i kvarteret. Vi ved også fra undersøgelser, at der er sammenhæng mellem gode naborelationer og tryghed. Det har en effekt, når vi gør en holdindsats i hverdagen, hæver blikket fra vores egen baghave og dyrker fællesskabet".

Sommerferie er højsæson - eller?

Sommerferien er normalt et af de tidspunkter på året, hvor indbrudstyvene har allermest travlt.

"Vi ved, at sommerferien er en af de absolutte højsæsoner for indbrudstyve, men vi tror og håber på, at denne sommer vil være anderledes. Flere vil være hjemme denne sommer, og det er et rigtig godt udgangspunkt, for det vil give mere liv i boligområderne. Samtidig kan vi selv – også sammen med naboer – gøre rigtig meget for at undgå indbrud. I den forbindelse kan Nabohjælps app være et godt værktøj til at understøtte indsatsen, siger Britt Wendelboe, der suppleres af kommunikationskonsulent Sarah Risbøl Jacobsen fra Nabohjælp:

"Vi har i de seneste måneder oplevet en stor tilgang af danskere, der har downloadet Nabohjælps app. Det ser vi som et udtryk for, at danskerne lige nu er meget opmærksomme på, hvordan de kan organisere sig og hjælpe hinanden med at undgå indbrud i deres kvarter. Det er meget positivt, da aktiv nabohjælp er et af de mest effektive og veldokumenterede midler mod indbrud, siger Sarah Risbøl Jacobsen.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?