4. august 2021
Michael Thomsen, udvalgsformand for Sundhed og Forebyggelse : "Jeg er meget glad for den evaluering. Det glæder mig allermest, at de forældre, der er spurgt, giver udtryk for, at det gør en positiv forskel for deres barn og familie - og de føler sig hørt og inddraget." Arkivfoto: Kim Larsen.
Michael Thomsen, udvalgsformand for Sundhed og Forebyggelse : "Jeg er meget glad for den evaluering. Det glæder mig allermest, at de forældre, der er spurgt, giver udtryk for, at det gør en positiv forskel for deres barn og familie - og de føler sig hørt og inddraget." Arkivfoto: Kim Larsen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Børnedistrikter er kommet godt fra start

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børnedistrikter er kommet godt fra start

Ny tidlig og forebyggende indsats er blevet evalueret efter første år: Både fagpersoner og forældre er meget positive

Halsnæs Avis - 13. januar 2020 kl. 11:32
Af Kim Larsen

BØRN Fra 1. september 2018 blev indført en helt ny tilgang omkring sårbare børn i Halsnæs Kommune. Formålet var (og er) at styrke den tidlige indsats i et samarbejde mellem forældre og relevante fagpersoner.

"Vi havde et ønske om at finde løsninger tættere på det enkelte barn og familie, og inden det bliver nødvendigt med underretning og foranstaltning. Sekundært vil det også betyde bedre styr på udgifterne til området. Den centrale del i dette blev oprettelsen af fem børnedistrikter - et for hvert skoledistrikt," fortæller Michael Thomsen (V), udvalgsformand for Sundhed og Forebyggelse.

Han fortæller videre:
"Lidt forenklet sagt, så har vi flyttet medarbejdere fra rådhuset ud i børnenes hverdag på skoler og i daginstitutioner. Før var det sådan, at når en pædagog eller lærer havde en bekymring omkring et barn, så var den eneste mulighed at lave en underretning til rådhuset, hvor det så blev vurderet, om der skulle laves en foranstaltning."

"Det kunne tage noget tid. Når der i dag er en bekymring omkring et barn, så kontaktes forebyggelsesrådgiveren, som er bindeled mellem de forskellige faggrupper, og forældrene inviteres til et samarbejdsmøde. Der sættes et forløb i gang. Der skal fortsat underrettes ved alvorlig bekymring, men nu har lærere og pædagoger en sparringspartner, der kan hjælpe med at tage tingene i opløbet.”

"Samarbejdsmødet foregår på 'hjemmebane' i velkendt miljø i barnets dagtilbud eller skole. Her drøfter familien, sammen med det professionelle team, bekymringen omkring barnet. Der peges ikke fingre, men tages udgangspunkt i det positive og mulighederne for forandringer."

"Det gør to markante forskelle: Dels oplever forældrene at blive set og hørt, det er ikke bare 'dem fra kommunen', som beslutter et eller andet, dels går det meget hurtigere fra bekymring til handling," fortæller Michael Thomsen.

Positiv evaluering

Men holder de gode intentioner? Virker omlægningen til børnedistrikter, med tidligere indsats, tværfagligt samarbejde og forældreinddragelse efter hensigten?

Svaret er et klart ja, ifølge den evaluering, der er lavet efter det første år med børnedistrikter. Hovedkonklusionen lyder således:

  • Det er lykkes på et år at få etableret samarbejdsmøder i kommunens daginstitutioner og skoler, som danner rammerne for en styrket tidlig forbyggende indsats for sårbare børn, unge og familier.
  • Der er et godt tværprofessionelt samarbejde omkring de enkelte børn og familier.
  • Der er stor opbakning både blandt forældre og de professionelle til at arbejde løsningsfokuseret på møderne og til den valgte mødestruktur.

"Jeg er meget glad for den evaluering. Det glæder mig allermest, at de forældre, der er spurgt, giver udtryk for, at det gør en positiv forskel for deres barn og familie - og de føler sig hørt og inddraget."

117 forløb

I løbet af det første år, med børnedistrikter har der været 117 forløb med samarbejdsmøder mellem forældre og relevante fagpersoner. Og den nye indsats afspejler sig allerede i et fald i antallet af sager i Familieafdelingen.

"Det er meget glædeligt. Den tidlige indsats er bedre for børnene og deres familier, og samtidig er det også bedre for kommunens økonomi, når indsatser kan klares på førsagsniveau. Der er god grund til at kippe med flaget;" fastslår Michael Thomsen.

Også antallet af anbringelser er på vej ned i Halsnæs Kommune. Den nye tidligere indsats er formentlig medvirkende hertil, vurderer Michael Thomsen.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?