1. august 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Elever skal være havbønder og lære om havliv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Elever skal være havbønder og lære om havliv

Autentisk: En ny havnehave blev indviet søndag i Hundested Havn og skal tjene som formidlingsprojekt til gavn for skoleelever

Opdateret 04. juni 2020 kl. 01:35
Halsnæs Avis - 04. oktober 2017 kl. 10:00
Af Jens Patrick Thiede

MARITIMT Den selvejende institution Maritime Nyttehaver afholdt søndag 1. oktober åbning af en helt ny havnehave - også kaldet maritim nyttehave, der er placeret under Klap en fisk-platformen i Hundested Havn.
Dagen bød på havhygge, hvor formidlere fra Maritime Nyttehaver fortalte om haven og udsatte tang og muslinger, der skal vokse på liner. Desuden holdt borgmester Steen Hasselriis tale.
Formålet med havnehaven er at være et formidlingsprojekt, hvor skoleelever og andre interesserede kan høre om havliv og afprøve livet som 'havbonde'.
Skoleleder på Hundested Skole, Malene Nyenstad, glæder sig over muligheden for maritim undervisning.
"Det er et spændende projekt, fordi eleverne kan udforske det, som vi er omgivet af: vand, og det der lever og vokser i det. Vi er vilde med autentisk og praksisorienteret undervisning og det er dette."

"Nu skal vores elever på de lokale folkeskoler agere havbønder, hvor de lærer at dyrke og høste undervandsmarker i nyttehaven. Eleverne vil gennem projektet lære om akvakultur i miniformat, om havet som fødevarekammer og om økosystemet," fortæller Malene Nyenstad.
I forløbet vil eleverne eksperimentere med dyrkning af både blåmuslinger, østers og tang, og projektet fungerer som supplement til naturfags- og madkundskabsundervisningen.
"Gennem kommunens elevers skoletid kommer de på Hundested Havn mindst tre gange, hvor de skal dyrke nyttehaven. På Hundested Skole har vi blandt andet nogle meget dygtige og engagerede naturfagslærere, som allerede er i gang med at udvikle og gennemføre forløb om strandkrabber og snegle," siger Nyenstad.
Skolen har tidligere gennemført pilotprojekter ved nyttehaven, som kan ses på skolens Facebookside, og eleverne har deltaget med stor begejstring og lært om og smagt på blåmuslinger, beretter skolelederen.

Platformen Klap en fisk drives i et samarbejde mellem kommunen, havnen og Fiskeriets og Havnens hus.
Havnehaven er etableret af Maritime Nyttehaver i samarbejde med lokale partnere og er finansieret af LAG Halsnæs-Gribskov og Halsnæs Kommune.
Projektet er veletableret i København, og da det fik vokseværk og søgte nye samarbejdspartnere, faldt det Hundested Skole naturligt at gå ind i projektet. Hundested Havn og Fiskerites og Havnens Hus er af samme opfattelse.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?