17. januar 2021
De rige borgere og de største virksomheder skal betale mest til den grønne omstilling, mener Enhedslisten.
De rige borgere og de største virksomheder skal betale mest til den grønne omstilling, mener Enhedslisten.
Foto: hadrian - ifeelstock/Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Enhedslisten vil ramme rige i klimakamp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Enhedslisten vil ramme rige i klimakamp
Opdateret 09. marts 2020 kl. 09:32
Grøn succes - 09. marts 2020 kl. 09:04

Det er rige borgere med en "lystyacht på havnen og tre Audier i garagen" og de største virksomheder, der skal betale mest til den grønne omstilling. Sådan lyder to hovedkrav fra Enhedslisten i forhandlingerne om den storstilede klimahandlingsplan, der begynder med indledende møder hos klimaminister Dan Jørgensen (S) tirsdag efter Klimarådets anbefalinger til, hvordan Danmark kan blive grønnere, skriver Politiken.

"Det må være dem, der har allermest, der leverer en stor del af den her regning", siger klimaordfører Mai Villadsen (EL).

For det første vil Enhedslisten indføre en grøn rigmandskat. Konkret betyder det, at borgere skal betale 1 procent i skat direkte til den grønne omstilling af finansiel formue over 3 millioner kroner. Det vil sige obligationer, aktier og indestående i banken. Lån kan dog trækkes fra. Og hverken boligformue eller pensionsformue tæller med. Det skal give statskassen et provenu på 1,4 milliarder kroner.

For det andet vil Enhedslisten gøre op med den praksis, der betyder, at en stribe danske virksomheder slipper billigere, når de udleder drivhusgasser. I dag modtager blandt andet cementvirksomheden Aalborg Portland, Arla og Rockwool gratis CO2-kvoter. Fremover skal de betale på lige fod med andre."Det er unfair, at der er nogle virksomheder, som slipper meget, meget billigt", siger Mai Villadsen til Politiken.