16. juli 2019
Elever fra Gilbjergskolen flokkedes om fuldkornsbollerne med tilbehør. Foto: Allan Nørregaard.
gallery icon

Se billedserie

Elever fra Gilbjergskolen flokkedes om fuldkornsbollerne med tilbehør. Foto: Allan Nørregaard.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video: Elever i kø til fuldkornsboller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video: Elever i kø til fuldkornsboller
Opdateret 18. januar 2019 kl. 19:32
Gribskov - 18. januar 2019 kl. 13:40
Af Camilla Nissen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Unge mennesker med en hånd nede i en chipspose og en flaske sodavand i jakkelommen. Det er et syn, som bibliotekarerne på Gilleleje Bibliotek ser hver dag. For elever fra Gilbjergskolens afdeling på Rostgårdsvej krydser dagligt gennem Kulturhavnen for at komme til Fakta og tilbage igen med proviant til resten af skoledagen. Men denne fredag, som er landsdækkende Fuldkornsdag, bliver de unge stoppet undervejs. For bibliotekarerne har disket op med fuldkornsboller, pålæg, pesto, gulerodsstave og en quiz, hvor vinderen kan vinde madpakker til en hel uge. Og inden længe har der dannet sig en kø, så bibliotekarerne får travlt med at skære lune boller fra Fakta op og lægge pålæg i mellem.

- Hver dag ser vi unge mennesker fra Rostgårdsvej, som køber frokost i Fakta. Ofte er det blødt brød, læskedrikke og energidrikke, de kommer tilbage med. Så vi tænkte, at når der nu var Fuldkornsdag, ville vi gerne i kontakt med dem - med et glimt i øjet - og sætte fokus på at spise noget bedre mad, siger Tove Granild fra Gilleleje Bibliotek, der glæder sig over, at mange har lyst til at spise den mad, som biblioteket serverer.

Når man spørger de unge om deres madvaner i frokostpausen, får man forskellige svar. Nogle spiser slet ikke frokost, mens andre køber en sandwich eller smørrebrød. Og så er der også dem, der køber en energidrik til at holde dampen oppe. Der er også dem, der får mad med hjemmefra og supplerer med lidt sødt i Fakta.

- Nogle gange køber jeg en pastasalat med pesto og kylling i Fakta. Jeg kan også finde på at købe en corny-bar. Jeg har både mad med hjemmefra og køber noget, siger Sarah Eriksen, 8.k, der synes godt om initiativet fra biblioteket.

- Jeg køber sommetider en donut i Fakta. Men ellers bor jeg lige ved siden af skolen, så nogen gange går jeg hjem og spiser, siger Nanna Johansen.

Pigerne er enige om, at deres klasse ikke er så slemme til at spise usundt. Men de tænker ikke så meget over, hvad de spiser.

8.k's klasselærer Helle Hoffmann roser ellers klassen for at være gode til at spise frokost. Hun mener generelt, at elever er blevet bedre til at spise rigtig mad frem for sodavand og chips.

- De er glade for at gå i Fakta og købe slik, men mange spiser sund frokost. Jeg har været lærer i mange år og før var det sådan, at mange spiste chips, citronmåne og drak sodavand til frokost. Men der er kommet et andet fokus på kroppen, hvilket også kan have en negativ side. Desuden er der en social skævvridning, så i de hjem, hvor man ikke har stort overskud, får man ikke lavet madpakker. Så der er sket en større polarisering, mener hun.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede